Subvencije za sončne elektrarne: znižajte račun za elektriko

 Subvencije za sončne elektrarne: znižajte račun za elektriko

Ste se tudi vi ob pogledu na račun za elektriko kdaj zamislili? Se vam zdi, da mora obstajati boljši način? Ali pa ste se kdaj vprašali, kako bi bilo, če bi lahko proizvajali lastno elektriko in postali samooskrbni? Če ste na vprašanja odgovorili pritrdilno, potem je ta prispevek napisan prav za vas. Predstavili bomo rešitev, ki vam pomaga doseči prav to: subvencije za sončne elektrarne.

Subvencije za sončne elektrarne niso zgolj dodatek za ekološko osveščene. So priložnost, da postanete neodvisni od visokih računov za elektriko in morda celo samooskrbni. Najcenejša in najbolj preprosta rešitev je sončna elektrarna na ključ s pomočjo subvencije.

Solarni paneli na domači strehi s pomočjo subvencije za sončne elektrarne so vaš prvi korak k znižanju računov za elektriko.

Subvencije za sončne elektrarne omogočajo znatne prihranke

Minili so časi, ko smo se vsi spraševali, ali se splača investirati v lastno sončno elektrarno. Prisotne so bile raznorazne dileme in kritike, tako za kot proti solarnim panelom. Solarna tehnologija je v zadnjih desetih letih doživela neverjeten razvoj in proizvodni procesi so dandanes optimizirani do popolnosti. Cena solarnih panelov in razsmernikov je upadla, sedaj poznamo tudi izredno učinkovite perovskitne sončne celice in litij-ionske baterije z večjo kapaciteto shranjevanja. In kot češnjica na vrhu torte nam Eko sklad vsako leto ponuja visoke subvencije za sončne elektrarne. (1)

Vas zanima, kakšna je optimalna velikost sončne elektrarne?

Cena solarnih panelov je v zadnjih letih drastično upadla. Med leti 2009 in 2019 se je cena panelov znižala za neverjetnih 90 %, učinkovitost pa narasla. (2)

Vse to je pripomoglo k temu, da lahko danes rečemo, da se naložba v sončno elektrarno povrne že v manj kot v desetih letih. Če preračunamo, da je življenjska doba solarnih panelov do 30 let, hitro ugotovimo, da bomo tako prihranili kar nekaj denarja. Da ne govorimo o tem, da bomo s tem poskrbeli tudi za trajnostni razvoj in svoji Zemlji prihranili kar nekaj emisij toplogrednih plinov. (3)

Srečujemo se z vedno večjim onesnaževanjem zraka in podnebnimi spremembami, zato potreba po zeleni energiji še nikoli ni bila večja. Sončne elektrarne so tudi v Sloveniji vedno bolj zaželen vir obnovljive energije, saj so odlična alternativa fosilnim gorivom.

In kako do največjih prihrankov pri električni energiji?

Ste že postavili solarne panele in pridobili subvencije za sončne elektrarne? Potem ste prvi del že opravili, in to z odliko. Želite prihraniti še več? Tudi za to imamo rešitev, ki ji ni para. Najboljša kombinacija je lastna sončna elektrarna in toplotna črpalka. Učinkovitost toplotne črpalke je tako ali tako neverjetna, v kombinaciji s sončno elektrarno pa omogočata izjemno visoke prihranke.

Imeli boste lasten ogrevalni sistem, ki ne bo vezan na dobavo in naraščajoče cene kurilnega olja ali plina. Z več kot 400-% učinkovitostjo toplotne črpalke bo vaš izkoristek električne energije zelo visok, poleg tega pa je sploh ne boste plačali, saj jo boste proizvedli sami. No, s pomočjo sonca. S kombinacijo sončne elektrarne in toplotne črpalke boste popolnoma samozadostni.

Kako visoki bodo prihranki s kombinacijo sončne elektrarne in toplotne črpalke?

Stroški ogrevanja in električne energije se vam bodo znatno zmanjšali. Ne verjamete? Oglejte si preprost izračun, ki smo ga pripravili na konkretnih podatkih. Kot primer vzamimo običajno štiričlansko družino, ki v zimskih mesecih za elektriko in ogrevanje porabi povprečno 300 EUR. Če bi gospodinjstvo oskrbovali s sončno elektrarno in ogrevali s toplotno črpalko, se strošek zmanjša na 20 EUR / mesec.

Ali hišna sončna elektrarna omogoča popolno samooskrbo?

Si želite dolgoročne finančne varnosti? Potem se odločite za nizkoenergijsko hišo s kombinacijo sončne elektrarne in toplotne črpalke. V pomoč vam bodo tako subvencije za sončne elektrarne kot za toplotno črpalko.

Ne odlašajte s pridobitvijo subvencije za sončne elektrarne

Bližamo se koncu leta, kar pomeni, da lahko sredstva za subvencije skopnijo v hipu. Se še spomnite leta 2022, ko so javni poziv zaprli že 4. marca, le slabe tri mesece po odprtju. Takrat so zaradi izredno velikega števila prejetih vlog porabili vsa sredstva, ki so bila na voljo za subvencije za sončne elektrarne. Takrat so napovedali, da subvencij Eko sklada v letu 2022 ne bo več.

Na našo srečo je bil nov poziv objavljen v zadnjih dneh leta, in sicer 30. 12. 2022. Razpis je še vedno aktualen (informacija september 2023) in za naprave za samooskrbo z električno energijo namenja kar 10 milijonov EUR nepovratnih sredstev. Nihče pa ne ve, kdaj bo sredstev za subvencije za sončne elektrarne zmanjkalo … Zato ne odlašajte! (4)

Subvencije za sončne elektrarne: pogosta vprašanja

1. Kaj so subvencije za sončne elektrarne?

Subvencije za sončne elektrarne so finančna pomoč, ki jo država ponuja posameznikom ali podjetjem, da znižajo stroške montaže solarnih panelov in s tem prispeva k trajnostnemu razvoju Slovenije.

2. Kako pridobim subvencijo za sončno elektrarno?

Podrobno o tem, kako do subvencije, smo opisali v prispevku: Kako do subvencije za sončno elektrarno v šestih korakih.

3. Ali subvencije za sončne elektrarne pokrivajo celotne stroške namestitve?

Ne, subvencije pokrivajo le del stroškov. Preostali del boste morali kriti sami ali s pomočjo dodatnega financiranja. Kako visoke so subvencije?

5. Ali so subvencije za sončne elektrarne na voljo samo za stanovanjske objekte?

Ne, subvencije niso namenjene le posameznikom, temveč so na voljo tudi za poslovne objekt in kmetije.

6. Ali so subvencije za sončne elektrarne obdavčene?

Ne, subvencije niso obdavčene.

7. Ali so subvencije za sončne elektrarne v letu 2023 še na voljo?

Da, po aktualnih informacijah, prejetih septembra 2023, so nepovratna sredstva še na voljo. Rok za oddajo vloge je do objave zaključka javnega poziva.

VIR (1) – En:former
VIR (2) – Rocket Solar
VIR (3) – Forbes Home
VIR (4) – Eko sklad

Masa

Related post