Kaj je e-mobilnost in zakaj je prihodnost našega transporta v baterijah?

 Kaj je e-mobilnost in zakaj je prihodnost našega transporta v baterijah?

Od električnih avtomobilov, e-koles in e-skuterjev do dronov: e mobilnost zajema veliko več kot le električna osebna vozila. Če pogledate celotno sliko, boste videli, da e-mobilnost niso več oddaljene sanje, temveč prehod, ki je že v polnem teku in se kaže v številnih vozilih po kopnem, zraku in morju. Zato je priporočljivo, da se sektor pripravi na vse večje število baterij za e mobilnost, ki bodo začele drugo (ter tretjo in četrto) življenjsko dobo po koncu prve, ki se dogaja ta hip.

Kaj je pravzaprav e-mobilnost?

Dandanes skorajda ne morete odpreti nobene revije ali spletne strani z novicami, ne da bi naleteli na temo električne mobilnosti ali e-mobilnosti. Če takoj pomislite zgolj na električne avtomobile, vsekakor niste edini. A e-mobilnost je izraz, ki zajema presenetljivo širok spekter izdelkov.

E mobilnost je skupni izraz za vozila, čolne in letala, ki jih delno ali v celoti poganja električna energija. Ta energijo pridobivajo iz električnega omrežja in jo shranjujejo ‘na krovu’, v večini primerov v litij-ionski bateriji.

e-mobilnost---električna-vozila
E mobilnost niso samo električni avtomobili (VIR Freepik)

Najprej si bomo pogledali različne kategorije vozil na električni pogon. Pojasnili bomo tudi nekaj okrajšav, ki se pogosto uporabljajo, ko govorimo o tej temi.

Splošna krovna izraza sta EV – električna vozila in EFV – elektrificirana vozila. Oba imata več podkategorij:

 • Osebna vozila
 • Baterijska električna vozila (BEV)
 • Plug-in Electric Vehicles (PEV) – električna vozila z vtičnicami
 • Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEV) – hibridna vozila z vtičnicami
 • Hibridna električna vozila (HEV) – hibridna vozila brez vtičnic

Poleg tega obstajajo še:

 • Osebna lahka vozila (PLDV) in lahka gospodarska vozila (LCV); mopedi in vozički za golf.
 • Električni in hibridni tovornjaki
 • Osebna lahka tovorna vozila (PLDV) – avtomobili za prevoz oseb in lahka gospodarska vozila (LCV); mopedi in vozički za golf
 • Električni in hibridni tovornjaki
 • Električni in hibridni avtobusi
 • Vozila za gradbeno opremo (kopači, prekucniki, nakladalni žerjavi itd.) in vozila za manipuliranje z blagom (kot so viličarji, notranji transport, cestni pometači itd.)
 • iWheels: električni mopedi in motorna kolesa (dvo- ali trikolesna), e-skiroji, Segwayi, lebdeče deske, skuterji za mobilnost, enokolesniki itd.
 • Električna kolesa (od mestnih koles, gorskih koles, zložljivih koles do tovornih koles ali tandem koles)
 • Droni, modeli, mikrolahka letala in druga mala letala
 • E-jahte ali plovila za prosti čas, vključno s plovili za plovbo po celinskih vodah in čolni za tovorni promet

Glavni razlog za vse večjo priljubljenost e-mobilnosti je, da električna vozila izpolnjujejo standarde nizkih emisij, ki postajajo vse pomembnejši pri varovanju našega podnebja. Imajo pa tudi nekatere druge prednosti: so tiha, energijsko varčna in ponujajo številne možnosti v živahnem mestnem življenju. Pomislite na primer na trendovske električne skuterje, ki se pojavljajo po vseh naših mestih in mestne prebivalce hitro in učinkovito prevažajo od točke A do točke B.

prodaja električnih vozil
Prodaja električnih vozil strmo narašča (VIR 1)

Litij-ionske baterije: lahek in zmogljiv gonilnik e-mobilnosti

Skupna točka vseh zgoraj naštetih kategorije je, da (skoraj) vse napajajo polnilne litij-ionske baterije. To so močne baterije z visoko energijsko gostoto.

Litij-polimerne (LiPo) baterije so baterije za ponovno polnjenje, ki se že več let uporabljajo v mnogih vrstah vozil s posadko in brez nje, vključno z radijsko vodenimi avtomobili, helikopterji in letali.

Glavne prednosti LiPo baterijskih celic so, da imajo približno štirikrat večjo gostoto energije kot nikelj-kadmijeve ali nikelj-metal-hidridne baterije. LiPo baterije so zelo lahke in upogljive ter jih je mogoče izdelati v skoraj vseh velikostih in oblikah. Polimerna litijeva baterija uporablja aluminijasto plastično mehko embalažo v strukturi, ki se razlikuje od kovinskega ohišja tekoče baterije. Ko pride do varnostne nevarnosti, tekočo baterijo zlahka eksplodira, medtem ko bo polimerna baterija v najboljšem primeru eksplodirala, zaradi česar so bolj odporne na fizične poškodbe kot večina baterij.

Tipična življenjska doba, ki jo lahko pričakujemo od LiPo baterije, je 2 do 3 leta. To je odvisno od tega, kako pogosto se uporablja in polni, pa tudi od tega, kako se zanjo skrbi. Ti paketi lahko trajajo več let. Iz teh razlogov je zelo pomembno, da čim bolj podaljšamo življenjsko dobo baterije, tako da nam ni treba kupovati novih baterij vsako leto ali dve. Nakup novih baterij je lahko zelo drag! Podaljšanje življenjske dobe vašega paketa baterij LiPo ni težko in je nekaj, kar bi moral narediti vsak.

LiPo baterije so zdaj prisotne skoraj povsod in se uporabljajo za napajanje komercialnih in hobi dronov (brezpilotnih zračnih vozil), radijsko vodenih letal, radijsko vodenih avtomobilov in velikih modelov vlakov, kjer prednosti manjše teže in povečane zmogljivosti ter dobave energije upravičujejo ceno.

lipo baterija sestava
Sestava LiPo baterije (VIR 2)

Hitra e-evolucija za električno vožnjo

Vožnja, ki jo poganja elektrika, je v porastu. Vidimo, da se tržni delež povečuje v kategorijah, kot so osebna vozila, lahka tovorna vozila in celo tovornjaki.

Vse več kolesarimo tudi na električni pogon, v urbanih okoljih pa se pojavlja vse več e-skuterjev, iWheelov in e-motorjev. V industriji se vse več električnih vozil uporablja v tovarnah in skladiščih, v rudnikih, na gradbiščih itd. Lokalne oblasti in avtobusna podjetja se vedno bolj osredotočajo na “ničelne emisije” in eksperimentirajo s hibridnimi in električnimi avtobusi. In tako naprej.

Vse bolj je jasno: električni avtomobili postajajo mainstream. Pričakuje se, da bodo cene električnih vozil med letoma 2025 in 2029 dosegle enako vrednost kot cene njihovih različic na gorivo.

Zakaj podjetja vlagajo v e mobilnost?

Hiter prehod na e mobilnost se ne zgodi sam od sebe. Podjetja imajo dobre razloge za naložbe in prehod. Tukaj navajamo najpomembnejše:

E mobilnost zmanjšuje emisije CO2. Danes si veliko podjetij prizadeva doseči ogljično nevtralen status. Prehod z vozil na gorivo na e-vozila je velik korak v pravo smer.

Električna vozila znižujejo transportne stroške za podjetja (predvsem za kombije ali tovornjake, ki prevozijo več kot 150 km na dan). Električna vozila so morda dražja ob nakupu, vendar so veliko cenejša za uporabo kot vozila na klasično gorivo.

Električna vozila so pogosto lažja, manjša in bolj prilagodljiva. Vsa ta nova transportna sredstva spodbujajo kreativne rešitve, ki prej niso bile možne (koncepti skupne rabe v mestih, izmenični prevozi, učinkovitejše gibanje znotraj velikih skladišč, učinkovitejše storitve dostave …).

Izboljšujejo zdravje delavcev. Podjetja vedno več vlagajo v e-kolesa za svoje zaposlene, ki jim zagotavljajo več zdrave vadbe, kot če bi v službo prihajali z avtomobilom.

e mobilnost poslovni model
Pimer poslovnega modela za integracijo e mobilnosti (VIR 3)

Reciklaža baterij

Za celoten avtomobilski sektor – uvoznikom, proizvajalcem, podjetjem za rušenje itd. – bi bilo dobro, da se pripravijo na vse večje število baterij za električna vozila, ki se bodo iztrošile. Z drugimi besedami: ko bodo padle na 70-80 % svoje začetne zmogljivosti ali če bodo poškodovane/ okvarjene. Na tej točki se litij-ionske baterije:

 • reciklirajo (tj. pridobijo se surovine, kot sta kobalt in litij),
 • vgradijo za ponovno uporabo kot pogonske baterije ali
 • pripravijo za uporabo za drug namen, kot je shranjevanje energije.

Z baterijami za električna vozila je je torej treba ravnati zelo previdno in upoštevati vse vrste varnostnih ukrepov, preden lahko začnejo svojo drugo (tretjo, četrto …) življenjsko dobo.

 • VIR (1) Statista
 • VIR (2) Researchgate
 • VIR (3) P Manifold

Električna prihodnost

http://elektricna-prihodnost.si

Related post