Številne vrste toplotnih črpalk – le kako izbrati pravo zase?

 Številne vrste toplotnih črpalk – le kako izbrati pravo zase?

Toplotne črpalke so postale ena izmed najbolj priljubljenih rešitev za ogrevanje in hlajenje domov v Sloveniji. Vendar pa izbira pravega sistema ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled. Na izbiro so številne vrste toplotnih črpalk, vam pa se niti sanja ne, kje začeti. Katera je najboljša za vaš dom? Katera je najbolj energetsko učinkovita? Katera je najbolj okolju prijazna?

V prispevku bomo podrobno raziskali različne vrste toplotnih črpalk, njihove prednosti in slabosti, ter kako izbrati pravo vrsto toplotne črpalke za vaše potrebe.

Še preden pa se poglobimo v vrste toplotnih črpalk …

Toplotne črpalke so naprave, ki prenašajo toploto iz enega vira v drugi. Delujejo na principu termodinamike in so sposobne tako ogrevati kot hladiti. V osnovi lahko toplotne črpalke delujejo v različnih načinih, odvisno od tega, kateri vir toplote uporabljajo. Vrste toplotnih črpalk se razlikujejo glede na to, ali toploto črpajo iz zraka, zemlje ali vode. Vsak sistem ima svoje prednosti in slabosti, ki jih je treba upoštevati pri izbiri prave toplotne črpalke za vaš dom. (1, 2)

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo in kakšne so njihove prednosti

❇️ Toplotna črpalka zrak voda: najbolj priljubljena izbira

Toplotne črpalke zrak voda so ena izmed najbolj priljubljenih vrst toplotnih črpalk, ki predstavljajo približno 40 % vseh nameščenih sistemov v Sloveniji. Delujejo tako, da iz zraka črpajo toploto in jo prenesejo na vodo, ki se nato uporablja za ogrevanje doma. TČ zrak voda je zelo učinkovita v zmernih klimatskih razmerah in ima povprečno učinkovitost med 300 % in 400 %. Poleg tega je manj zahtevna za montažo, saj ne potrebuje izkopov, vrtin in veliko prostora, kar zmanjša stroške namestitve tudi do 20 %.

 • Nižja učinkovitost v primerjavi z drugimi vrstami
 • Odvisna od zunanje temperature
Vrste toplotnih črpalk zrak voda so odlična izbira za sisteme talnega ogrevanja. Zaradi njihove sposobnosti delovanja pri nižjih temperaturah, običajno med 35 °C in 45 °C, so idealne za uporabo v kombinaciji s talnim gretjem, ki prav tako deluje na nižjih temperaturah.

❇️ Toplotna črpalka zemlja voda: najbolj učinkovita izbira

Toplotne črpalke zemlja voda so znane po svoji visoki učinkovitosti, ki lahko doseže tudi do 500 %. Te črpalke za ogrevanje vode v vašem domu izkoriščajo toploto zemlje. Montaža je precej zahtevna, saj je potreben izkop, kar pomeni, da so stroški namestitve običajno višji, vendar se naložba običajno povrne v 5 do 10 letih zaradi nižjih stroškov delovanja.

 • Visoka učinkovitost
 • Konstantna temperatura skozi vse leto
 • Dolgoročno ekonomična

 • Visoki stroški namestitve
 • Potreben izkop

❇️ Toplotna črpalka voda voda: kraljice vrste toplotnih črpalk?

Toplotne črpalke voda voda so ene izmed najbolj učinkovitih. Te vrste toplotnih črpalk lahko dosežejo do 600 % učinkovitost. Sistemi voda voda kot vir toplote uporabljajo podtalnico ali površinsko vodo. Zaradi tega so idealne za lokacije ob rekah, jezerih ali vodnih virih. Za namestitev pa je potrebno dovoljenje in izkop globokih vrtin, kar podaljša in oteži postopek montaže. Kljub temu so dolgoročni stroški delovanja običajno nižji, saj voda ohranja bolj konstantno temperaturo skozi vse leto.

 • Zelo visoka učinkovitost
 • Konstantna temperatura vodnega vira
 • Dolgoročno ekonomična

 • Potreben izkop vrtin
 • Visoki stroški namestitve

❇️ Ali med vrste toplotnih črpalk spada tudi zrak zrak?

Toplotne črpalke zrak zrak so odlična izbira za tiste, ki iščejo enostavno in hitro rešitev za ogrevanje in hlajenje. Sistemi zrak zrak so zelo prilagodljivi in jih je mogoče enostavno namestiti v večini domov. Z učinkovitostjo med 200 % in 300 % so sicer manj učinkovite kot nekatere druge vrste toplotnih črpalk, vendar so zaradi nižjih stroškov namestitve in vzdrževanja pogosto najbolj ekonomična izbira. (3)

 • Enostavna namestitev
 • Prilagodljiva
 • Možnost hlajenja

 • Nižja učinkovitost
 • Odvisna od zunanje temperature
Kako do toplotne črpalke? Kontaktirajte Panheat Aterm.

❇️ Med vrste toplotnih črpalk sodi tudi sanitarna črpalka za ogrevanje vode

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so specializirane za ogrevanje sanitarne vode in so odlična izbira, če potrebujete velike količine tople vode. Z učinkovitostjo, ki se giblje med 250 % in 350 %, imajo sanitarne črpalke precej nizko porabo. Poleg tega so zaradi svoje specializacije običajno manjše in lažje za montažo, kar zmanjša stroške namestitve za približno 15 %.

 • Specializirane za ogrevanje sanitarne vode
 • Manjše in lažje za namestitev
 • Energetsko učinkovite

 • Omejene na ogrevanje vode
 • Manjša kapaciteta

❇️ Kako izbrati med nizkotemperaturno in visokotemperaturno toplotno črpalko

Vrste toplotnih črpalk razlikujemo tudi glede na temperaturo vode v sistemu. Nizkotemperaturne toplotne črpalke delujejo najbolje pri temperaturah med 30 °C in 45 °C, kar pomeni, da so idealne za talno gretje in nizkoenergijske hiše. Visokotemperaturne toplotne črpalke pa lahko dosežejo temperature do 80 °C in so zato primerne za tradicionalne radiatorje in industrijo. Učinkovitost nizkotemperaturnih črpalk je običajno med 350 % in 450 %, medtem ko visokotemperaturne črpalke dosežejo učinkovitost med 250 % in 350 %.

Katero ogrevanje pa je najcenejše?

Kako različne vrste toplotnih črpalk vplivajo na trajnost in podnebne spremembe?

Toplotne črpalke so ena izmed najbolj trajnostnih rešitev za ogrevanje in hlajenje, saj imajo v primerjavi s fosilnimi gorivi za približno 50 % nižje emisije CO2. Poleg tega so v kontekstu podnebnih sprememb in globalnega segrevanja v Sloveniji toplotne črpalke ključni del prehoda na zelene gradnje.

Vse vrste toplotnih črpalk omogočajo tudi uporabo solarne in vetrne energije za dodatno učinkovitost. (2)

Izbira prave vrste toplotne črpalke ni pomembna samo za vaše udobje in finančno stanje, ampak tudi za okolje.

Vrste toplotnih črpalk so neskončne, le kako izbrati pravo?

Izbira prave vrste toplotne črpalke je ključna za zagotavljanje udobja, energetske učinkovitosti in trajnosti. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da upoštevate svoje specifične potrebe in okoliščine. Ne pozabite tudi na možnost hlajenja s toplotno črpalko, ki je še posebej koristna v vročih poletnih mesecih. Nakup toplotne črpalke je optimalno odločitev, ki vam bo koristila na dolgi rok.

Še vedno niste prepričani, katere vrste toplotnih črpalk so za vas najboljše? Pustite, da vam pri tem pomagajo specialisti.

VIR (1) – Wikipedija
VIR (2) – Energy.gov
VIR (3) – ACHR News

Masa

Related post