Varčna hiša: Vodnik za energetsko učinkovite domove

 Varčna hiša: Vodnik za energetsko učinkovite domove

Pozdravljeni tokrat vsi, ki vas zanima, kako zgraditi ali prenoviti varčno hišo. V tem prispevku vam bomo predstavili vse, kar morate vedeti o varčni hiši oz. energetski učinkovitosti v gradnji.

Pomen energetske učinkovitosti v gradnji

Energetska učinkovitost je pomemben dejavnik tako za okolje kot za naše žepe. Varčne hiše porabijo manj energije za ogrevanje, hlajenje in druge potrebe, kar pomeni nižje stroške za energijo in zmanjšano onesnaževanje.

Kako varčna hiša koristi lastniku

Lastniki varčnih hiš imajo številne prednosti, med drugim:

 • Nižje stroške za energijo: Varčne hiše lahko za ogrevanje in hlajenje porabijo tudi do 90 % manj energije kot tradicionalne hiše. To pomeni, da lahko lastniki prihranijo pri stroških za energijo, ki so lahko v Sloveniji (sploh zadnje čase) zelo visoki.
 • Boljše bivalno udobje: Varčne hiše so bolj udobne za bivanje, saj zagotavljajo enakomerno temperaturo in vlažnost zraka. To lahko izboljša kakovost spanja, počutja in zdravja.
 • Zmanjšano onesnaževanje: Varčne hiše porabijo manj energije, kar pomeni zmanjšano onesnaževanje zraka in vode. To je koristno tako za okolje kot zdravje ljudi in ostalih živih bitij.
varčna-hiša-udobje-bivanja

Temelji varčne hiše

Kaj je varčna hiša?

Varčna hiša je tista hiša, ki porabi manj energije za ogrevanje, hlajenje in druge potrebe kot tradicionalna hiša. To dosežemo z uporabo učinkovitih gradbenih materialov in tehnologij.

Gradbeni materiali za optimalno izolacijo

Izolacija je ključni element varčne hiše. Izolira stene, streho, tla in okna, da prepreči izgubo toplote. Pri izbiri izolacijskih materialov je treba upoštevati naslednje dejavnike:

 • Toplotna prevodnost: Toplotna prevodnost materiala določa, kako hitro se toplota prenaša skozenj. Materiali z nizko toplotno prevodnostjo so bolj učinkoviti pri izolaciji.
 • Debelina: Debelina izolacije določa, koliko toplote lahko zadrži. Priporočena debelina izolacije za stene in streho je vsaj 15 cm.
varčna-hiša-izolacija

Kako zasnova vpliva na energetsko učinkovitost

Tudi zasnova hiše lahko vpliva na njeno energetsko učinkovitost. Na primer, hiše z dobro zasnovo lahko izkoristijo naravno svetlobo in veter za ogrevanje in hlajenje.

Toplotna izolacija

Vrste izolacijskih materialov

Na voljo je veliko različnih vrst izolacijskih materialov, ki se razlikujejo po toplotni prevodnosti, debelini, ceni in drugih lastnostih. Najpogostejši izolacijski materiali za gradnjo hiš so:

 • Mineralna volna: Mineralna volna je cenovno ugoden in učinkovit izolacijski material. Na voljo je v obliki plošč, valjev ali votlih blokov.
 • Polistiren: Polistiren je še en cenovno ugoden izolacijski material. Na voljo je v obliki plošč, valjev ali votlih blokov.
 • Ekspandirani perlit: Ekspandirani perlit je izolacijski material, ki je narejen iz naravnih materialov. Je zelo učinkovit, vendar je tudi nekoliko dražji od drugih izolacijskih materialov.

Pravilna namestitev izolacije

Za optimalno učinkovitost je pomembno, da je izolacija pravilno nameščena. Izolacija mora biti brez vrzeli in dobro pritrjena na podlago.

izolacija-z-volno

Kako izolacija vpliva na ogrevalne stroške

Izolacija je eden najučinkovitejših načinov za zmanjšanje ogrevalnih stroškov. Dobro izolirana varčna hiša kot rečeno, lahko porabi tudi do 90 % manj energije za ogrevanje kot tradicionalna hiša.

Okna in vrata

Energetsko učinkovita okna

Okna so pomemben vir izgube toplote. Energetsko učinkovita okna imajo več plasti stekla in tesnil, ki preprečujejo izgubo toplote. Pri izbiri oken je treba upoštevati naslednje dejavnike:

 • Toplotna prevodnost stekla: Toplotna prevodnost stekla določa, kako hitro se toplota prenaša skozenj. Materiali z nizko toplotno prevodnostjo so bolj učinkoviti pri izolaciji.
 • Število plasti stekla: Več plasti stekla zagotavljajo boljšo izolacijo.
 • Tesnila: Tesnila preprečujejo izgubo toplote okoli oken.

Vrata kot del celovite energetske rešitve

Tudi vrata lahko vplivajo na energetsko učinkovitost hiše. Energetsko učinkovita vrata imajo tesnila, ki preprečujejo izgubo toplote. Pri izbiri vrat je treba upoštevati naslednje dejavnike:

 • Material: Materiali z nizko toplotno prevodnostjo so bolj učinkoviti pri izolaciji.
 • Tesnila: Tesnila preprečujejo izgubo toplote okoli vrat.

Vpliv oken in vrat na na udobje v hiši

Okna in vrata vplivajo tudi na udobje v hiši. Energetsko učinkovita okna in vrata zagotavljajo enakomerno temperaturo v hiši, kar lahko izboljša kakovost spanja, počutja in zdravja.

izolirana-okna

Sistemi ogrevanja

Različne možnosti ogrevanja

Na voljo je veliko različnih možnosti ogrevanja, ki se razlikujejo po učinkovitosti, ceni in okoljskih vplivih. Najpogostejše možnosti ogrevanja za varčne hiše so:

 • Toplotne črpalke: Toplotne črpalke prenašajo toploto iz zunanjosti v notranjost hiše. So zelo učinkovite in lahko za ogrevanje porabijo tudi do 50 % manj energije kot tradicionalni sistemi ogrevanja.
 • Sončna energija: Sončna energija je obnovljiv vir energije, ki se lahko uporablja za ogrevanje vode in prostora. Solarni paneli so lahko dragi, vendar se lahko naložba v njih v nekaj letih povrne.
 • Lesna biomasa: Lesna biomasa je obnovljiv vir energije, ki se lahko uporablja za ogrevanje vode in prostora. Peleti so priročna oblika lesne biomase, ki se lahko uporablja v centralnih ogrevalnih sistemih.

Sončne elektrarne in toplotne črpalke sta najbolj učinkovita in okolju prijazna načina ogrevanja. Sončna energija je obnovljiv vir energije, ki ne povzroča onesnaževanja. Toplotne črpalke so učinkovite pri pretvorbi toplotne energije iz zunanjosti v notranjost hiše.

hiša-s-sončno-elektrarno

Primerjava stroškov in učinkovitosti

Stroški in učinkovitost različnih sistemov ogrevanja se razlikujejo. Pri izbiri sistema ogrevanja je treba upoštevati naslednje dejavnike:

 • Energetska učinkovitost: Energetsko učinkoviti sistemi ogrevanja porabijo manj energije, kar pomeni nižje stroške za energijo.
 • Cena: Stroški sistemov ogrevanja se razlikujejo. Pri izbiri sistema ogrevanja je treba upoštevati stroške nakupa, namestitve in vzdrževanja.
 • Okoljski vplivi: Okoljski vplivi sistemov ogrevanja se razlikujejo. Pri izbiri sistema ogrevanja je treba upoštevati vplive na onesnaževanje zraka in vode.

Pametna tehnologija v varčnih hišah

Avtomatizacija in regulacija ogrevanja in hlajenja

Pametna tehnologija lahko pomaga pri zmanjšanju porabe energije v varčnih hišah. Avtomatizacija ogrevanja in hlajenja lahko pomaga zagotoviti, da se varčna hiša ogreva in hladi le takrat, ko je to potrebno.

Pametni senzorji za energetsko optimizacijo

Pametni senzorji lahko pomagajo pri optimizaciji porabe energije v varčnih hišah. Senzorji lahko spremljajo temperaturo, vlažnost in druge dejavnike, ki vplivajo na porabo energije. Informacije iz senzorjev lahko uporabimo za avtomatizacijo sistemov v hiši, kot so ogrevanje, hlajenje, razsvetljava in drugo.

Povezljivost naprav za boljši nadzor

Pametni sistemi v varčnih hišah so pogosto povezani v omrežje. To omogoča nadzor in upravljanje sistemov v hiši iz daljave. Uporabniki lahko na primer z mobilnim telefonom ali računalnikom spremljajo porabo energije in upravljajo z sistemi ogrevanja, hlajenja in razsvetljave.

pametna-tehnologija

Certifikati in standardi

Kako pridobiti certifikat za varčno hišo

V Sloveniji obstaja več sistemov za certificiranje energetske učinkovitosti stavb. Najbolj znan je sistem »Energetska izkaznica« (1). Za pridobitev energetske izkaznice za varčno hišo mora stavba doseči določen energetski razred.

Standardi energetske učinkovitosti v Sloveniji

V Sloveniji velja zakonodaja, ki določa minimalne zahteve za energetsko učinkovitost stavb, ki se nahajajo v Pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah (2). Ta pravilnik določa tehnične zahteve za graditev skoraj nič energijskih stavb, ki morajo biti izpolnjene za doseganje energijske učinkovitosti stavb na področju lastnosti toplotnega ovoja stavbe, tehničnih stavbnih sistemov, ogrevanja, hlajenja, klimatizacije, prezračevanja ali njihove kombinacije, priprave tople sanitarne vode, razsvetljave itd.. Te zahteve se postopoma iz leta v leto zaostrujejo.

Finančne spodbude za varčno gradnjo

V Sloveniji so na voljo finančne spodbude za varčno gradnjo. Te spodbude lahko vključujejo subvencije, nižje davke in druge ugodnosti. Oičjno jih omogča Eko sklad, trenutno npr. s področij:

 • ogrevanje in prezračevanje
 • izolacija in okna
 • električna samooskrba
 • nakup/ gradnja /celovita obnova stanovanjske stavbe
 • menjava cevi in oblog

Pomoč pri vaših energetskih naložbah in pridobivanju sredstev Eko sklada (3) vam pomagajo tudi pri Panheatu, kjer so specialisti za energetsko svetovanje.

Praktični nasveti za lastnike

Vzdrževanje varčne hiše

Varčne hiše je treba redno vzdrževati, da ohranijo svojo energetsko učinkovitost. To vključuje naslednje:

 • Redno preverjanje izolacije in tesnil
 • Redno čiščenje in vzdrževanje oken in vrat
 • Redno servisiranje sistemov ogrevanja in hlajenja

Kako spremljati porabo energije

Uporabniki lahko porabo energije v svoji hiši spremljajo z različnimi napravami in sistemi. To lahko pomaga pri prepoznavanju priložnosti za zmanjšanje porabe energije.

vzdrževanje-varčne-hiše

Pogosta vprašanja in odgovori

Koliko stane gradnja varčne hiše?

Cena gradnje varčne hiše je odvisna od številnih dejavnikov, kot so velikost hiše, lokacija, materiali in tehnologije, ki se uporabljajo. Na splošno je gradnja varčne hiše nekoliko dražja kot gradnja tradicionalne hiše. Vendar se lahko naložba v varčno hišo v nekaj letih povrne.

Kako dolgo traja, da se gradnja varčne hiše povrne?

Čas, v katerem se varčna hiša povrne, je odvisen od stroškov gradnje, stroškov energije in drugih dejavnikov. Na splošno se varčne hiše povrnejo v 10 do 20 letih.

Kaj so prednosti varčne hiše?

Varčne hiše imajo številne prednosti, med drugim:

 • Nižji stroški za energijo
 • Boljše bivalno udobje
 • Zmanjšano onesnaževanje

Kako lahko zgradim varčno hišo?

Za gradnjo varčne hiše je pomembno, da se posvetujete z usposobljenim strokovnjakom. Strokovnjak vam bo lahko pomagal pri izbiri pravih materialov in tehnologij ter pri načrtovanju varčne hiše.

Varčna hiša da ali ne?

Varčna hiša predstavlja premišljeno odločitev v smeri trajnostne in energetsko učinkovite gradnje. Po poglobljenem raziskovanju in razumevanju njenih vidikov, lahko zsklenemo:

Da:

 1. Energetska učinkovitost: Varčna hiša omogoča učinkovito rabo energije, kar pripomore k zmanjšanju stroškov in ohranjanju naravnih virov.
 2. Udobnost in kakovost življenja: Lastniki varčnih hiš uživajo v višjem udobju, stabilnih temperaturah in boljši kvaliteti življenja.
 3. Okoljska odpornost: Gradnja varčne hiše zmanjšuje negativni vpliv na okolje, saj se zmanjšuje emisija toplogrednih plinov.

Ne:

 1. Višji začetni stroški: Gradnja varčne hiše običajno zahteva višje začetne naložbe v primerjavi z običajnimi domovi.
 2. Kompleksnost gradnje: Implementacija energetskih rešitev zahteva dodatno strokovnost in načrtovanje, kar lahko poveča kompleksnost gradnje.
 3. Potreba po spremembi navad: Lastniki morajo morda prilagoditi svoje navade glede uporabe energije za maksimalno izkoriščanje prednosti varčne hiše.

Vprašanje, ali izbrati varčno hišo ali ne, je odvisno od osebnih prioritet in dolgoročnih ciljev posameznika. Če si prizadevate za zmanjšanje okoljskega odtisa, dolgoročno prihranek stroškov in višjo kakovost bivanja, je varčna hiša vsekakor vredna razmisleka. S pravilnim načrtovanjem in razumevanjem investicije v energetsko učinkovito prihodnost, lahko varčna hiša postane trajnostna naložba v udoben in okolju prijazen dom.

Električna prihodnost

http://elektricna-prihodnost.si

Related post