Toplotna črpalka ali peč na drva – katera je v letu 2023 boljša?

 Toplotna črpalka ali peč na drva – katera je v letu 2023 boljša?

Izbirate nov ogrevalni sistem in se soočate s poplavo številnih možnosti? Seveda si za dom želite najboljše, ampak ne veste, ali je to toplotna črpalka ali peč na drva? Nekateri prisegajo na tradicionalne metode, kot je ogrevanje na drva, drugi iščejo bolj sodobne in okolju prijazne rešitve, kot je toplotna črpalka.

Danes bomo predstavili vse prednosti in izzive, ki jih prinaša posamezni način ogrevanja. Raziskali bomo tudi, kako postopati pri starejši hiši, kjer je dilema toplotna črpalka ali peč na drva, kar velika. Primerjali smo tudi ceno, učinkovitost, življenjsko dobo in ekološki vpliv.

Toplotna črpalka ali peč na drva, to je sedaj dilema

Vedno bolj se zavedamo pomena varčevanja z energijo in skrbi za okolje ter se pogosto srečujemo z dilemo, ali izbrati toplotno črpalko ali peč na drva. Enoznačnega odgovora sicer nimamo, saj je izbira odvisna od stanja in pogojev nepremičnine, specifičnih potreb vaše družine, zneska, ki ste ga pripravljeni odšteti za ogrevalni sistem in od tega, kakšne vire energije imate na voljo. Morda imate lasten gozd in brezplačen les, kar je pri izbiri velik dejavnik.

Nekaj dejstev o toplotni črpalki

Toplotne črpalke so ob prihodu na trg kaj kmalu postale ena najbolj priljubljenih možnosti za ogrevanje v novogradnjah. Glavna prednost toplotne črpalke je visoka energetska učinkovitost, saj imajo zahvaljujoč edinstvenemu načinu delovanja kar nekajkrat večji izkoristek v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, zlasti v kombinaciji s talnim ogrevanjem. Se želite poleti tudi hladiti? Potem toplotna črpalka ali peč na drva ni vprašanje. Toplotne črpalke imajo dvojno funkcijo in jih lahko uporabljate tudi za hlajenje.

toplotna črpalka ali peč na drva in kakšen je vpliv na okolje
Ste vedeli, da so toplotne črpalke v EU priznane kot obnovljivi vir energije? Morda vam bo to olajšalo odločitev toplotna črpalka ali peč na drva.

Prednosti toplotne črpalke

 • Je izjemno energetsko učinkovita: Toplotne črpalke imajo, če jih primerjamo z drugimi ogrevalnimi sistemi, visok izkoristek.
 • Je okolju prijazna: Ker ne porabi veliko energije ima tudi manjši vpliv na okolje.
 • Deluje bolj kot ne samodejno: Regulacija toplotnih črpalk je enostavna in praktično avtomatska.
 • Je zanesljiva: Okvare toplotnih črpalk so bolj izjema kot pravilo.
 • Ima dolgo življenjsko dobo: Kakovostna toplotna črpalka vam bo služila krepko čez 20 let.

Izzivi, ki jih prinaša toplotna črpalka

 • Višja začetna naložba: Cena toplotne črpalke je v primerjavi s pečjo na drva približno dvakrat višja.
 • Odvisnost od električne energije: Toplotna črpalka za delovanje koristi električno energijo, lahko pa ste neodvisni, če jo združite s sončno elektrarno. (1)
toplotna črpalka in kombinacija s solarnimi paneli
Res je, da toplotna črpalka za delovanje uporablja električno energijo, vendar jo zaradi visoke učinkovitosti porabi zelo malo. Če želite absolutno najboljši sistem, je to kombinacija toplotne črpalke s sončno elektrarno.

Sedaj pa še tekmica v dvoboju toplotna črpalka ali peč na drva

Peč na drva je eden izmed najstarejših principov ogrevanja, katerega priljubljenost je v zadnjem času nekoliko upadla. Vseeno pa je kot možnost ne smemo zanemariti, saj si čisto vsi ne moremo privoščiti toplotne črpalke. Če imate omejen proračun, je odgovor na vprašanje: toplotna črpalka ali peč na drva preprost, peč na drva!

Prednosti peči na drva

 • Stane veliko manj: Nižji so tako stroški obratovanja kot začetna investicija, zlasti če imate lasten les.
 • Od električne energije boste neodvisni: Peč na drva za svoje delovanje ne potrebuje električne energije.

Izzivi, ki jih prinaša peč na drva

 • Veliko težaškega ročnega dela: Drva je treba v peč nalagati ročno, poleg tega potrebujete poseben prostor za njihovo shranjevanje.
 • Potrebujejo redno čiščenje in vzdrževanje.
toplotna črpalka ali peč na drva? obe zagotavljata prijetno toploto
Lesa imamo v Sloveniji res veliko in je neprecenljiv vir energije, ki zagotavlja prijetno toploto. Cena, ki jo plačamo, pa je večji obremenilen vpliv na okolje.

Toplotna črpalka ali peč na drva: katera je bolj učinkovita?

Toplotna črpalka in peč na drva se po načinu delovanja in učinkovitosti krepko razlikujeta in verjetno že veste, kaj bomo odgovorili.

Toplotne črpalke so izjemno učinkovite in proizvedejo več energije, kot jo porabijo. Kako jim to uspe? Toplotno energijo, ki jo proizvajajo, črpajo iz okolja (iz zraka, zemlje ali vode), elektriko pa koristijo le za delovanje sistema. Učinkovitost toplotnih črpalk je med 300 in tudi do 600 %, odvisno od tipa črpalke, ki ga boste izbrali. (2)

Peči na drva so manj učinkovite v smislu, da za proizvodnjo toplote potrebujejo neposredno zgorevanje lesa. Vseeno pa jih ne smemo kar tako vreči v koš, saj so lahko moderne peči na drva zelo učinkovite in dosežejo do 80-odstotni izkoristek. To pomeni, da 80 % energije, ki se sprosti pri zgorevanju lesa, pretvorijo v toploto. (3)

peč na drva - pazite na moker les
Učinkovitost peči na drva je močno odvisna od tega, kako kakovosten les uporabite za kurjenje in kako vzdrževan je vaš sistem. Če peči ne uporabljate pravilno ali uporabljate vlažen les, učinkovitost drastično pade.

Se v starejši hiši bolje obnese toplotna črpalka ali peč na drva?

Ste lastniki starejše nepremičnine? Potem odločitev toplotna črpalka ali peč na drva morda ni tako jasna. Izbira je odvisna od številnih dejavnikov, med drugim se morate vprašati, kako dobro je hiša izolirana, kakšne so vaše potrebe po ogrevanju (kako toplo želite imeti) in dostopnost lesa oziroma električne energije.

Imate na voljo poceni ali brezplačen les? Ste v kurjenje in vzdrževanje peči pripravljeni vložiti več časa in truda? Potem je odločitev toplotna črpalka ali peč na drva jasna. Izberite peč na drva!

Ste siti nenehnega nalaganja drv in se vam zdi les že grozno drag? Hrepenite po preprostem, avtomatskem sistemu, ki od vas ne bo zahteval toliko energije? Izberite toplotno črpalko, verjemite, ne bo vam žal. Če kolebate zaradi visokega začetnega vložka? Kaj hitro se vam bo povrnil.

Toplotna črpalka ali peč na drva: katera je bolj okolju prijazna?

Verjetno na to vprašanje ne rabimo posebej odgovarjati, pa vendar. Glede ekološkega vpliva ni dileme toplotna črpalka ali peč na drva. Vsekakor je zmagovalka toplotna črpalka, ki velja za obnovljivi vir energije, zlasti če električno energijo pridobivamo z lastno sončno elektrarno. Poleg tega ima toplotna črpalka veliko višje izkoristke kot peč na drva.

Še vedno kolebate pri odločitvi toplotna črpalka ali peč na drva? Pišite nam in skupaj bomo poiskali najboljšo rešitev za vaš dom!

VIR (1) – Triple-T
VIR (2) – Energy Efficiency Council
VIR (3) – Dru Fire

Masa

Related post