Primerjajmo toplovodno in električno talno ogrevanje cene v letu 2023

 Primerjajmo toplovodno in električno talno ogrevanje cene v letu 2023

Predstavljajte si, da se zjutraj zbudite in bosi stopite na topla tla. Kaj so to copati, saj jih ne potrebujete več. Se sliši sanjsko? S talnim ogrevanjem lahko vaše sanje postanejo resničnost. In koliko stane takšno udobje? Preberite, saj smo v nadaljevanju primerjali toplovodno in električno talno ogrevanje cene v letu 2023.

Toplovodno in električno talno ogrevanje cene

Talno ogrevanje je za lastnike starejših nepremičnin nedosegljiva želja (pa je res? Preberite spodaj), pri novogradnjah pa skorajda že zlati standard ogrevanja. Zagotavlja neprecenljivo udobje bivanja in je izjemno učinkovito, zlasti v povezavi s toplotno črpalko, solarno energijo in drugimi obnovljivimi viri energije.

talno ogrevanje cene in toplota
Kakšne so IR paneli ali talno ogrevanje cene – kaj se bolj izplača?

Od česa je odvisno, kako visok bo znesek za talno ogrevanje cene?

Stroški vgradnje talnega ogrevanja so odvisni od več dejavnikov, oglejmo si tiste, ki imajo največji vpliv:

 • Velikost (kvadratura) hiše oziroma stanovanja.
 • Starost nepremičnine oziroma ali gre za novogradnjo.
 • Število prostorov, v katere nameravate položiti talno ogrevanje.
 • Izbira toplovodnega ali električnega ogrevanja.
 • Primernost podlage.
 • Včasih so potrebna dodatna dela, ki povišajo talno ogrevanje cene. (1)

Talno ogrevanje ponuja optimalno toplotno udobje z enakomerno porazdelitvijo toplote. Omogoča zdravo bivalno okolje brez kroženja prahu. Je nevidno, tiho in ne zaseda dragocenega bivalnega prostora. Je učinkovito in omogoča visoke prihranke pri električni energiji. Morda se vam zdijo talno ogrevanje cene visoke, vendar se vam bo razlika kmalu povrnila.

Slabosti talnega ogrevanja

 • Morali boste zamenjati talne obloge, zato je najbolj smiselno, da se namestitve talnega gretja lotite med prenovo ali pri novogradnji.
 • Omejeni ste z višino tlaka, zato je v nekaterih objektih toplovodno talno gretje neizvedljivo, morda pa lahko položite električno gretje, ki je tanjše.
 • Morda vam ne bo dovolj toplo in boste morali talno gretje kombinirati s klasičnimi radiatorji.
 • Gre za veliko naložbo, saj so talno ogrevanje cene, vsaj v primerjavi s klasičnim radiatorskim ogrevanjem, precej visoke.
 • Na toploto boste čakali dolgo časa, saj je talno ogrevanje pri segrevanju in hlajenju zelo počasno in hitre spremembe temperature niso mogoče. (2)
slabosti talnega ogrevanja
Talno ogrevanje ima, tako kot vsi drugi načini ogrevanja, svoje prednosti in slabosti. Kljub temu je v mnogih primerih izjemno učinkovita in udobna rešitev, ki izboljša kakovost vašega bivanja. Vas zanima, katero ogrevanje je najcenejše?

Izbrati toplovodno ali električno talno ogrevanje?

Toplovodno talno ogrevanje je bolj energetsko učinkovito in ustvarja bolj enakomerno toploto, kar je idealno za dobro izolirane objekte in prostore, ki se uporabljajo neprekinjeno. Zavedajte pa se, da so toplovodno talno ogrevanje cene višje in vgradnja bolj zahtevna.

Električno talno ogrevanje je za vgradnjo bolj preprosto in se dobro prilagaja različnim talnim oblogam. Pogosto se uporablja pri sanacijah starejših nepremičnin. Začetna naložba je pri električnem talnem ogrevanju sicer nižja, vendar pričakujte višje dolgoročne stroške, saj je malenkost manj učinkovito.

Toplovodno talno ogrevanje in talno ogrevanje cene

Gre za način ogrevanja z nizko temperaturo vode v ceveh in je daleč najbolj optimalna izbira za novogradnje in dobro izolirane prostore. Voda v položenih ceveh se segreje na temperaturo med 25 in 30 °C in ogreva estrih, ki nato prenese toploto v prostor, kjer se ustvari velika grelna površina. Polaganje talnega gretja traja nekje od dva do tri dni.

Prednosti toplovodnega talnega ogrevanja

 • Boljši bivalni pogoji: Talno gretje je zaslužno za boljšo kakovost zraka, saj zrak in prah v prostoru ne bosta krožila. Poleg tega zrak ni tako suh, temperatura pa je razporejena bolj enakomerno.
 • Energetska učinkovitost: Če boste položili toplovodno talno ogrevanje, boste lahko vzdrževali nižjo temperaturo, občutek toplote pa bo kljub temu večji. Na mesečnih računih za elektriko se bo to poznalo kar krepko in dolgoročni prihranki so zagotovljeni.
 • Manjše toplotne izgube: Ko boste zračili prostore, bodo toplotne izgube manjše kot pri klasičnem ogrevanju z radiatorji.
 • Idealno za prostore v stalni uporabi: Talno ogrevanje, zlasti toplovodno, je optimalno za prostore, ki so neprestano v uporabi, saj za segrevanje potrebuje več časa. (3)

Toplovodno talno ogrevanje cene

Kot smo omenili že prej, je točen znesek, ki ga boste odšteli za toplovodno talno ogrevanje odvisen od kvadrature in starosti hiše, primernosti talne podlage in morebitnih dodatnih del. Cena običajno vključuje vse storitve, ki jih boste potrebovali, se pravi polaganje plošč, razdelilno omarico, priklop cevi in tlačni test.

Povprečje za toplovodno talno ogrevanje cene: 30 – 40 EUR na m2. Potrebujete montažo?

toplovodno ali električno talno ogrevanje cene
Preberite še prednosti infrardečega ogrevanja in strokovne odgovore na pogosta vprašanja.

Električno talno ogrevanje in talno ogrevanje cene

Če ste lastnik starejše nepremičnine in razmišljate o sanaciji, je za vas morda bolj primerno električno talno ogrevanje. Je bolj prilagodljivo in ponuja več možnosti, primerno je za različne prostore, debeline poda in vrste talnih oblog. Še posebej uporabno je v kopalnici, kjer si običajno želimo višjih temperatur kot drugod po stanovanju. Poznamo dva načina električnega talnega ogrevanja, grelne preproge za keramiko in grelne folije za lesene ter vinilne obloge.

Prednosti električnega talnega ogrevanja

 • Enostavna in hitra montaža: Električno talno gretje namestimo lažje in hitreje kot toplovodno.
 • Primerno za prenovo: Zaradi tanke izvedbe je električno talno ogrevanje idealno za sanacije objektov, kjer ste omejeni z debelino talne konstrukcije.
 • Prilagodljivost: Lahko ga položite pod različne vrste talnih oblog, kot so keramika, les in PVC.
 • Kakovosten zrak: Tako kot toplovodno tudi električno talno ogrevanje skrbi za boljšo kakovost zraka, saj ni konvekcijskih tokov in prah ter alergeni po prostoru ne krožijo.
 • Energetska učinkovitost: Po izkoristku se lahko električno talno ogrevanje postavi ob bok toplovodnemu.

Električno talno ogrevanje cene

Povprečje za toplovodno talno ogrevanje cene: 25 – 35 EUR na m2. Potrebujete montažo?

zelena prihodnost
Skupaj k zeleni prihodnosti!

Če vas zanima natančna številka za toplovodno ali električno talno ogrevanje cene, vam priporočamo, da nas kontaktirajte in skupaj bomo poiskali optimalno rešitev za vaš dom.

VIR (1) – Checkatrade
VIR (2) – Warmup
VIR (3) – Plumr

Masa

Related post