Kako visoka je subvencija za električni avto 2023

 Kako visoka je subvencija za električni avto 2023

Električna vozila so prihodnost avtomobilske industrije, a visoka cena je za mnoge potencialne kupce še vedno ovira. Na pomoč vam priskoči subvencija za električni avto 2023, ki jo ponuja Eko sklad. Gre za finančno spodbudo, ki olajša nakup električnega vozila in spodbuja trajnostno mobilnost.

Skrbno smo preverili, kaj točno prinaša nova subvencija za električni avto 2023, kdo je do nje upravičen in kako jo pridobiti. Poleg tega bomo razkrili, koliko denarja lahko pričakujete in kakšne so spremembe v primerjavi s subvencijo v letu 2022. Če razmišljate o nakupu električnega avtomobila, ste na pravem mestu.

Opremili vas bomo z vsemi potrebnimi informacijami, da boste lahko sprejeli premišljeno odločitev in morda celo prihranili nekaj denarja.

Kaj je nova subvencija za električni avto 2023

V letu 2023 je Eko sklad znova povišal subvencijo za električna vozila, kar je odlična novica za vse, ki razmišljate o nakupu. Subvencija za električne avtomobile s ceno pod 35 tisoč evrov se je povišala, kar pomeni, da je sedaj še bolj dostopna širšemu krogu ljudi. Poleg tega so bila uvedena tudi sredstva za rabljena električna vozila, kar je novost v primerjavi s prejšnjimi leti.

➡️ Električni avto DA ali NE?

Kaj je drugače v primerjavi z letom 2022

V primerjavi z letom 2022 je Eko sklad povečal znesek subvencije, kar je še posebej pomembno, če razmišljate o nakupu cenejšega električnega avtomobila. Subvencija za električni avto 2023 vam omogoča, da lahko za manj kot 35 tisočakov kupite sedem avtomobilov, ki so zdaj upravičeni do višje subvencije.

Višja subvencija za električni avto 2023 je ključna za spodbujanje trajnostnega razvoja in zmanjšanje ogljičnega odtisa. Z višjo subvencijo se povečuje tudi število ljudi, ki si lahko privoščijo električni avto, kar dolgoročno vodi k boljši kakovosti zraka in manjšim emisijam CO2.

Subvencija za električni avto 2023 in kako do nje

Postopek prijave

Subvencija za električni avto 2023 za pridobitev ni tako zapletena, vseeno pa od vas zahteva nekaj priprave. Prvi korak je, da podrobno preučite javni poziv Eko sklada, kjer so navedeni vsi pogoji in zahteve. Dokumentacijo je treba oddati v skladu z navodili, ki so jasno opisana.

Subvencija za električni avto 2023: ste med upravičenimi osebami?

Subvencija je na voljo tako fizičnim kot pravnim osebam, vključno z malimi in srednje velikimi podjetji. Pomembno je, da je vozilo registrirano v Sloveniji in da izpolnjuje vse tehnične zahteve, ki jih določa Eko sklad.

Kaj je potrebno za uspešno prijavo?

Za uspešno prijavo je treba zbrati vso potrebno dokumentacijo, in sicer račun za nakup vozila, dokazilo o lastništvu in tehnične specifikacije vozila. Vse te informacije so ključne, če želite subvencijo uspešno pridobiti.

  1. Preden oddate prijavo, preverite vse pogoje in zahteve.
  2. Zbirajte vso potrebno dokumentacijo vnaprej, da boste pripravljeni, ko se odpre poziv.
  3. Bodite pozorni na roke za oddajo prijave, saj Eko sklad običajno določi omejeno časovno obdobje za prijave.

Subvencija za električni avto 2023 ima nekaj omejitev in pogojev

Cena avtomobila

Eden od ključnih pogojev za pridobitev subvencije je cena avtomobila. Eko sklad je določil zgornjo mejo, ki znaša 65.000 evrov. Avtomobili, ki ta znesek presegajo, niso upravičeni do subvencije.

Vrsta avtomobila

Subvencija za električni avto 2023 ni omejena samo na osebna vozila. Do subvencije so upravičena tudi lahka gospodarska vozila, kar je pomembno za podjetja, ki želijo preiti na trajnostno mobilnost.

Dodatne omejitve, ki jih ima subvencija za električni avto 2023

Poleg cene in vrste avtomobila je treba upoštevati tudi druge tehnične zahteve, kot so emisije CO2 in starost vozila. Za rabljena vozila je na primer določena maksimalna starost, ki ne sme presegati določenega števila let.

Kaj to pomeni za vas?

Te omejitve in pogoji so postavljeni z razlogom. Eko sklad želi s tem spodbuditi nakup energetsko učinkovitih vozil in s tem prispevati k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Zato je pomembno, da pri izbiri avtomobila upoštevate vse kriterije, ki jih je določil Eko sklad. (2)

Vse o zeleni energiji in obnovljivih virih energije, ki bodo poskrbeli za trajnostno prihodnost. Vas zanima, kakšno je aktualno stanje električnih polnilnih postaj v Sloveniji?

Kako visoka je višina subvencija za električni avto 2023?

V Sloveniji je subvencija za električni avto 2023 odlična priložnost za vse, ki razmišljate o nakupu okolju prijaznega vozila. Eko sklad je za ta namen namenil kar 6 milijonov EUR. Subvencije se razlikujejo glede na vrsto in ceno vozila, zato je pomembno, da se pred nakupom dobro informirate. V spodnji tabeli smo pripravili jasen pregled višin subvencij za različne kategorije vozil in cenovne razrede.

Vrsta vozilaCena vozila (z DDV)Višina subvencije (EUR)
Osebni avtomobil (do 8 sedežev)Do 35.000 EUR6.500 EUR
Osebni avtomobil (do 8 sedežev)35.000 – 65.000 EUR2.000 EUR
Osebni avtomobil (rabljen)Do 30.000 EUR3.000 EUR
Osebni avto (rabljen)30.000 – 65.000 EUR1.500 EUR
Štirikolesa (težji)1.000 EUR
Štirikolesa (lahki)750 EUR
Motorna trikolesa750 EUR
Mopedi (trikolesni)500 EUR
Lahki mopedi (dvokolesni)300 EUR
Tabela prikazuje, kako visoka je subvencija za električni avto 2023 (3)

Pogosta vprašanja: subvencija za električni avto 2023

1. Kaj se zgodi, če prekoračite proračun?

Če cena vašega izbranega avtomobila presega zgornjo mejo, določeno s strani Eko sklada, do subvencije niste upravičeni. Zgornja meja je postavljena pri 65.000 EUR.

2. Ali so za podjetja na voljo dodatne subvencije?

Da, poleg osnovne subvencije za električno vozilo so na voljo tudi dodatne spodbude za podjetja. Te spodbude so namenjene predvsem malim in srednje velikim podjetjem, ki želijo svoj vozni park prenoviti z električnimi vozili.

3. Ali je možno kombinirati več subvencij?

Ne, Eko sklad ne dovoljuje kombiniranja subvencij. Če ste v preteklih letih že prejeli subvencijo za električni avto, niste upravičeni do nove subvencije v letu 2023.

4. Kako dolgo traja postopek odobritve?

Čas odobritve je odvisen od številnih dejavnikov, predvsem od števila prijav. Eko sklad običajno sprejme odločitev v nekaj tednih po zaključku roka za prijavo.

➡️ Koliko stane polnjenje električnega vozila?

Preberite več o e-mobilnosti in električnih vozilih v Sloveniji.

Kako najbolje izkoristiti subvencijo za električni avto 2023

Subvencija za električni avto 2023 je odlična priložnost za vse, ki razmišljate o prehodu na bolj trajnostno obliko prevoza. Eko sklad je v letu 2023 povečal zneske subvencij in razširil krog upravičencev, kar pomeni, da je električna mobilnost sedaj dostopnejša kot kdaj koli prej.

Če ste se odločili za nakup električnega avtomobila, ne zamudite te priložnosti. S pravilno pripravo in poznavanjem vseh pogojev boste lahko izkoristili vse ugodnosti, ki jih ponuja subvencija za električni avto 2023.

VIR (1) – eUPRAVA
VIR (2) – SPOT
VIR (3) – Eko sklad

Masa

Related post