Zakaj je solarno ogrevanje vode s sončnimi kolektorji odlična naložba

 Zakaj je solarno ogrevanje vode s sončnimi kolektorji odlična naložba

Sončna energija, brezplačna in obnovljiva, je vse bolj priljubljena izbira za solarno ogrevanje vode v gospodinjstvih. S pomočjo sončnih kolektorjev lahko naravno toploto pretvorimo v uporabno energijo za svoje domove in pri tem ogromno prihranimo. Kljub visoki začetni investiciji vam ne bo žal, saj se bodo stroški hitro povrnili.

Pa veste, kaj so sončni kolektorji in kako delujejo? Za koga so primerni? Kakšne prednosti in slabosti prinaša solarno ogrevanje vode in koliko stane takšna investicija? Preberite več v nadaljevanju.

Kaj je in kako deluje solarno ogrevanje vode

Solarno ogrevanje vode je postopek, pri katerem za segrevanje sanitarne vode izkoristimo energijo sonca. Priljubljenost tehnologije v zadnjem času skokovito narašča in mi se ne čudimo, zakaj. Je učinkovita, okolju prijazna in ima velik potencial za zmanjšanje stroškov energije. In kaj je ključni element, ki nam omogoča solarno ogrevanje vode? To so sončni kolektorji, ki neposredno absorbirajo sončno svetlobo in jo pretvorijo v toploto.

Solarno ogrevanje vode zmanjša naš ogljični odtis
Solarno ogrevanje vode je čudovit način za zmanjšanje našega ogljičnega odtisa. Z uporabo sončne energije za segrevanje vode lahko vsako leto prihranimo več ton CO2, ki bi sicer končal v ozračju.

Kako solarno ogrevanje vode pripravi toplo sanitarno vodo

Ogrevanje sanitarne vode poteka na zelo preprost način: sončni kolektorji nameščeni na strehi ali drugem sončnem mestu, direktno zbirajo sončno energijo. Ta energija se nato uporabi za segrevanje tekočega medija, običajno vode ali posebne tekočine, ki prenaša toploto. Topla voda se shranjuje v solarnem zalogovniku. Toplota se nato prenese na vodo, ki jo uporabljate v gospodinjstvu. Pozabite na električne ali plinske bojlerje, tople vode bo več kot dovolj. (1)

So sončni kolektorji isto kot solarni paneli?

Ne, gre za dve popolnoma različni tehnologiji. Edina skupna točka je, da za pridobivanje uporabne energije izkoriščata moč sonca:

Solarni paneli so sestavljeni iz fotovoltaičnih celic in jih uporabljamo za proizvodnjo električne energije. Sončno sevanje, ki pade na solarni panel, se preko enosmernega toka pretvori v izmenično električno energijo, ki jo koristimo v gospodinjstvu.

Sončni kolektorji, imenovani tudi sončni termalni kolektorji, zbirajo toploto z neposredno absorpcijo sončne svetlobe in skrbijo za solarno ogrevanje vode. (2)

Sončni kolektorji niso solarni paneli
Ste vedeli, da lahko sončni kolektorji zmanjšajo vaše stroške ogrevanja za do 60 %? To je velik prihranek in odličen način za izkoriščanje obnovljive energije.

Razlogi ZA solarno ogrevanje vode

  • Je okolju prijazno, saj uporabljamo obnovljiv vir energije in pri tem ne proizvajamo škodljivih emisij, hkrati tudi zmanjšujemo odvisnost od fosilnih goriv.
  • Vam omogoča energetsko neodvisnost od javnega električnega omrežja, izpadov električne energije in naraščajočih cen energentov.
  • Od nas ne zahteva veliko vzdrževanja, saj imajo sončni kolektorji dolgo življenjsko dobo in brez težav zdržijo tudi do 30 let, brez večjega vzdrževanja.
  • Ni večjih zapletov pri postavitvi, sončne kolektorje je mogoče namestiti na večino streh brez večjih gradbenih posegih.
  • Solarno ogrevanje vode je učinkovito in sončno energijo pretvori v toploto z visokim izkoristkom, ne glede na to, ali je sevanje neposredno ali razpršeno.
  • Za naložbo v solarni sistem za ogrevanje vode je mogoče pridobiti subvencijo Eko sklada, ki precej zniža višino naložbe.

Razlogi PROTI solarnemu ogrevanju vode

  • Zahteva velik vložek denarja, vendar vam bo sistem stroške kar hitro povrnil, saj boste prihranili pri električni energiji.
  • Popravilo poškodb in okvar je drago, ampak naj poudarimo, da so kolektorji narejeni za dolgotrajno uporabo in imajo običajno tudi 10-letno jamstvo.
  • Učinkovitost je delno odvisna od vremenskih razmer in letnega časa.
  • Na učinkovitost vpliva tudi onesnaženje, saj prah in smog ovirata dostop sončne svetlobe do kolektorja.

Kaj potrebujete za solarno ogrevanje vode

Če želite sanitarno vodo ogrevati s sončno energijo, potrebujete sončne kolektorje, zalogovnik ali solarni bojler za shranjevanje tople vode, črpalko, ki toplo vodo prenese iz kolektorjev v bojler, raztezno posodo in solarni regulator, ki nadzira prenos toplote iz solarnega sistema v bojler. Če je temperatura vode v bojlerju nižja kot v kolektorjih, vključi črpalko, ki prečrpa toplo vodo v zalogovnik.

solarno ogrevanje vode omogoča brezplačno toplo prho
Odločite se za solarno ogrevanje vode in si zasluženo privoščite toplo prho, ki bo praktično brezplačna. Verjemite, ne bo vam žal. Vas zanima, katero ogrevanje je najcenejše?

Vrste sončnih kolektorjev za solarno ogrevanje vode

1. Ploščati ali ravni kolektorji

So cenovno ugodni, zato je jasno, da so za mnoge očitna izbira. Imajo dobre toplotne izkoristke in so zelo odporni proti toči, snegu in vetru. Dejstvo pa je, da so pri zbiranju sončne energije manj učinkoviti kot vakuumski kolektorji. Prednost je tudi ta, da so enostavni za vzdrževanje, saj nimajo lomljivih delov. Tudi namestitev je veliko bolj preprosta. Primerni so za območja, ki prejmejo veliko sončne svetlobe.

Povprečna cena ploščatih kolektorjev se giblje med 400 in 900 EUR.

2. Vakuumski kolektorji

Vakuumski kolektorji za solarno ogrevanje vode so dražji kot ploščati, a tudi bolj učinkoviti. Dober izkoristek imajo predvsem v manj ugodnih vremenskih razmerah in so idealni, kjer je manj sončne svetlobe. Sestavljeni so iz steklenih cevi, med plastmi pa je vakuum, ki je odličen izolator toplote. Žal zahtevajo več vzdrževanja, tudi za njihovo namestitev je potrebno veliko več strokovnega znanja. (3)

Za vakuumski kolektor boste odšteli med 800 in 1500 EUR.

začetna naložba v sončne kolektorje je visoka
Čeprav je začetna investicija v sončne kolektorje visoka, se stroški hitro povrnejo. Poleg tega so na voljo tudi številne subvencije, ki pomagajo zmanjšati stroške. Vas zanimajo cene talnega ogrevanja?

Cene, ki smo jih navedli, so zgolj okvirni zneski za en kolektor. Če je v vašem gospodinjstvu več članov, boste verjetno potrebovali dva kolektorja. Znesku za kolektorje morate prišteti tudi ceno zalogovnika in ostalih komponent, kar lahko vrednost naložbe poviša na nekaj tisoč evrov.

Če si tudi pri sebi želite solarno ogrevanje vode, nam pišite in skupaj bomo poiskali optimalno rešitev.

VIR (1) – Greenmatch
VIR (2) – AZO Cleantech
VIR (3) – Energy Education

Masa

Related post