Prezračevanje z rekuperacijo: prihodnost ali modna muha?

 Prezračevanje z rekuperacijo: prihodnost ali modna muha?

Prezračevanje z rekuperacijo ni le modna beseda v svetu trajnostne gradnje in energetske učinkovitosti; je ključna komponenta, ki znatno izboljša kakovost bivanja v vašem domu. Rekuperacija je proces, pri katerem se toplota iz izpuščenega zraka vrača v prostor, s čimer se zmanjšuje potreba po dodatnem ogrevanju ali hlajenju. Prezračevanje z rekuperacijo vašemu domu zagotavlja svež zrak in pripomore k zmanjšanju porabe energije. Po nekaterih ocenah lahko pravilno nameščen in uporabljen sistem prezračevanja z rekuperacijo prihrani do 30 % energije, ki bi jo sicer porabili za ogrevanje. (1)

Za vas smo raziskali, kaj natančno je prezračevanje z rekuperacijo, kako deluje, kakšne so njegove prednosti in slabosti, ter ali je to dolgoročna rešitev za ekološko osveščene posameznike ali le trenutni trend.

Kaj je prezračevanje z rekuperacijo in kakšne prednosti nudi

Prezračevanje z rekuperacijo je tehnologija, ki v zadnjih letih skokovito pridobiva na priljubljenosti. Razlog tiči predvsem v tem, da si želimo zdravih in kakovostnih bivalnih pogojev, hkrati pa se zavedamo, kako pomembna je energetska učinkovitost. Rekuperacija je energetsko učinkovita izmenjava zraka, kjer toplota iz porabljenega zraka ne zapusti objekta, ampak se vrača v prostor. Toplota, ki bi bila sicer izgubljena, se ponovno uporabi. No, ali pa hlad, odvisno od letnega časa.

Prezračevalni sistemi, združeni z rekuperacijo, omogočajo visoke prihranke pri stroških ogrevanja, hkrati pa skrbijo za boljšo kakovost zraka in uravnavanje vlage. V kontekstu podnebnih sprememb in naraščajočih cen energije lahko rečemo, da je prezračevanje z rekuperacijo ključni element trajnostne gradnje in obnove.

Prezračevanje z rekuperacijo: miti in resnice

Ko je na tapeti prezračevanje z rekuperacijo, se pogosto srečujemo z različnimi miti in napačnimi informacijami, ki vas lahko zavedejo in po krivici odvrnejo od nakupa. Eden najpogostejših mitov je, da je namestitev prezračevalnega sistema izjemno draga in tehnično zahtevna. Pa je res tako?

► Mit 1: Prezračevanje z rekuperacijo je drago, montaža je tehnično zahtevna

Resnica pa je, da nakup prezračevalnega sistema sploh ni tako velik strošek, kot je bil včasih. Sodobni sistemi postali cenovno dostopnejši in veliko bolj preprosti za montažo, kar pomeni, da se lahko vgradijo tudi v obstoječe stavbe brez večjih strukturnih sprememb.

► Mit 2: Prezračevanje je primerno samo za nove stavbe

Drugi mit je, da je prezračevanje z rekuperacijo primerno le za nove in energetsko učinkovite hiše. V praksi se je izkazalo, da je prezračevanje izredno koristno tudi v starejših objektih, kjer je potreba po izboljšanju kakovosti zraka in energetske učinkovitosti še toliko večja. Razlika je le v tem, da pri starejših objektih priporočamo montažo lokalnega prezračevalnega sistema, in ne centralnega.

► Mit 3: Prezračevanje je neustrezno za ekstremne podnebne razmere

Tretji pogosti mit je, da prezračevanje z rekuperacijo ni učinkovito v ekstremnih podnebnih razmerah, kot so visoka vlažnost ali nizke temperature. Nasprotno, sistem se kot izjemno koristen izkaže prav v takšnih pogojih. Prezračevanje in rekuperacija uravnavata vlažnost zraka in preprečujeta kondenzacijo.

► Mit 4: Slabša kakovost zraka

Četrti mit je, da rekuperacija zmanjšuje kakovost zraka z recikliranjem istega zraka. Sodobni prezračevalni sistemi imajo vgrajene filtre, ki odstranjujejo smrad, prašne delce in alergene, kar izboljša kakovost zraka.

Na temo prezračevalnih sistemov z rekuperacijo smo razbili še štiri druge pogoste mite.

Tehnični vidiki prezračevalnih sistemov

Kako deluje prezračevanje z rekuperacijo?

Na prvi pogled se vam morda zdi, da je prezračevanje z rekuperacijo precej kompleksno, ampak temu ni tako. Rekuperacija temelji na preprostem principu izmenjave toplote v glavni enoti, rekuperatorju. Sistem izkorišča toploto odhajajočega zraka za predgrevanje hladnega, svežega vhodnega zraka. Manjša potreba po dogrevanju in višji prihranki pri računih za električno energijo.

Ali je prezračevanje z rekuperacijo energetsko učinkovito?

Energetska učinkovitost je ena izmed ključnih prednosti sistema. Rekuperacijski sistemi dosežejo tudi do 90-odstotno učinkovitost, kar pomeni, da se ponovno uporabi do 90 % toplote iz odhajajočega zraka. To vodi do izjemno visokih prihrankov pri porabi energije, kar je še posebej pomembno v času naraščajočih cen energentov. (2)

Kako je s stroški, vzdrževanjem in pametnim nadzorom?

Začetni stroški namestitve sistema se gibljejo od nekaj sto do več tisoč evrov, odvisno od velikosti objekta in specifikacij sistema. Lokalni prezračevalni sistemi so cenejši kot centralno prezračevanje. Investicija se povrne v nekaj letih, predvsem na račun prihrankov pri energiji. Vzdrževanje je minimalno, poskrbeti boste morali le za redno strokovno čiščenje in zamenjavo filtrov. (3)

Sodobni prezračevalni sistemi omogočajo tudi napreden nadzor in so zelo prilagodljivi. Z uporabo pametnih termostatov in aplikacij lahko prilagajate delovanje sistema glede na svoje potrebe in želje. Večinoma je mogoče tudi daljinsko upravljanje preko mobilnih aplikacij.

Prezračevanje z rekuperacijo pozitivno vpliva na zdravje in bivalno klimo

Prezračevanje z rekuperacijo nudi številne prednosti, ena izmed najpomembnejših pa je, da izjemno dobro vpliva na naše zdravje in bivalno klimo. In sicer skrbi za:

  • Dobro kakovost zraka: Prezračevanje z rekuperacijo ne izboljšuje le energetske učinkovitosti doma, ampak tudi kakovost zraka. Filtri iz postanega zraka odstranijo smrad, prašne delce, alergene in mikroorganizme, kar je še posebej koristno, če imate alergije ali astmo.
  • Prijetno in varčno toplotno udobje: Zaradi izmenjave toplote med vhodnim in izhodnim zrakom je notranja temperatura bolj konstantna. To povečuje toplotno udobje v prostoru brez dodatnih stroškov ogrevanja ali hlajenja.
  • Več kot le fizično zdravje: Kakovost zraka in udobje imata tudi psihološke učinke. Boljše počutje, manj stresa in boljši spanec so le nekatere od koristi, ki jih prinaša prezračevanje z rekuperacijo.

Kje vse se uporablja prezračevanje z rekuperacijo

V praksi prezračevanje z rekuperacijo prinaša številne prednosti v različnih okoljih. Lastniki domov ugotavljajo, da jim sistem pomaga prihraniti pri stroških ogrevanja in hlajenja, hkrati pa izboljšuje kakovost zraka. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo se pogosto uporablja tudi v pisarnah zaradi večje produktivnosti zaposlenih, saj boljša kakovost zraka zmanjšuje utrujenost in povečuje koncentracijo. Uporablja se tudi v šolah, bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah, saj preprečuje širjenje okužb.

Pogosto se uporablja v industriji, kjer je zrak pogosto onesnažen, prezračevalni sistemi pa izboljšajo delovne pogoje in zmanjšajo tveganje za zdravstvene težave zaposlenih.

Prezračevanje z rekuperacijo ni le modna muha, je naša prihodnost

Prezračevalni sistem z rekuperacijo je več kot le trenutni trend; je dolgoročna rešitev za energetsko učinkovitost in izboljšanje kakovosti zraka. S tehnološkim napredkom in večjim ozaveščanjem o pomenu zdravega bivalnega okolja se ta sistem postavlja kot standard v sodobni gradnji.

VIR (1) – Evia
VIR (2) – The Renewable Energy Hub
VIR (3) – Intovent

Masa

Related post