Kako prezračevanje hiše vpliva na vašo porabo energije

 Kako prezračevanje hiše vpliva na vašo porabo energije

V letu 2023, ko je poudarek na zeleni energiji in trajnostnem življenju tako močan, je prezračevanje hiše pogosto spregledan, a ključen element. Pravilno prezračevanje hiše ne vpliva le na kakovost zraka v vašem domu, temveč tudi na energetsko učinkovitost in dolgoročne stroške. Za vas smo raziskali, kako lahko sodobno prezračevanje hiše prispeva k zmanjšani porabe energije, boljšemu zdravju in večji ekološki osveščenosti.

Ali je prezračevanje hiše res tako pomembno?

Prezračevanje hiše ni samo vprašanje udobja, ampak tudi zdravja. Slabo prezračeni prostori postanejo gojišče za plesni, bakterije in viruse. Te nevidne grožnje negativno vplivajo na naše dihalne poti in lahko povzročijo celo alergijske reakcije. Poleg tega se kot posledica neustreznega prezračevanja poveča koncentracija ogljikovega dioksida, kar vodi do glavobolov, utrujenosti in zmanjšane koncentracije.

Na drugi strani pa pravilno prezračevanje zmanjša porabo energije. Se sprašujete, kako? Zračenje v pravem trenutku zmanjša potrebo po ogrevanju ali hlajenju, kar se odraža v nižjih računih za elektriko. Prezračevanje hiše ne vpliva le na vaše zdravje, poleg tega boste bolj ekonomični in ekološko odgovorni. Razmislite tudi o prezračevanju stanovanja, kleti in kopalnice. (1)

Vsak tip prezračevanja ima svoje prednosti in slabosti

Naravno prezračevanje je preprosta in ekonomična rešitev

Naravno prezračevanje je najenostavnejša oblika prezračevanja, pri kateri za izmenjavo zraka odpremo okna in vrata. Da, prav imate, govorimo o prezračevanju s prepihom. Naravno prezračevanje je cenovno ugodno in za uporabo povsem enostavno, ni pa vedno najbolj učinkovito. V ekstremnih vremenskih razmerah, ko so temperature izredno nizke ali visoke, in v urbanih okoljih z visoko stopnjo onesnaženja je učinkovitost naravnega prezračevanja precej omejena.

Naravno prezračevanje hiše je vsekakor najcenejša možnost, saj ne zahteva dodatne opreme ali električne energije. Morate pa se zavedati, da ima prepih kar nekaj pomanjkljivosti. Izmenjava zraka je nezadostna, zlasti poleti in pozimi, ko so temperature skrajne. Tvegamo tudi, da se raven onesnaževalcev v zaprtem prostoru zaradi vdora onesnaženega zraka celo poveča. (2)

Mehansko prezračevanje je učinkovito vendar z nekaj kompromisi

Mehansko prezračevanje za kroženje zraka skozi vaš dom uporablja ventilatorje. Kar spomnite se na kopalniški ventilator in kuhinjsko napo. Mehansko prezračevanje hiše je bolj učinkovito od naravnega, vendar poveča vašo porabo električne energije. Kljub temu je to dobra izbira za domove, kjer naravno prezračevanje ni dovolj učinkovito.

Mehansko prezračevanje je bolj učinkovito, vendar poveča porabo električne energije in ni tako učinkovito, kot bi si želeli. Ta sistem je primeren za domove, kjer naravno prezračevanje ni zadostno, montaža sodobnega prezračevalnega sistema pa zaradi previsokih stroškov ni mogoča.

Z mehanskim prezračevanjem, na primer s kopalniškim ventilatorjem, boste postan zrak odvedli v zunanjost, ne boste pa dovedli svežega.

Prezračevanje hiše z rekuperacijo toplote je napredna rešitev za energetsko učinkovitost

Najnaprednejši, a tudi najdražji, je sistem prezračevanja z rekuperacijo toplote. Prezračevanje hiše je pri sodobnih sistemih celostno, zrak kroži in se izmenjava v vseh prostorih. Postan zrak iz zaprtega prostora odhaja, prihaja pa svež, dišeč in filtriran zrak. Poleg tega prezračevalni sistem z rekuperacijo ohranja toploto, kar pomeni, da prihranite na stroških ogrevanja v zimskih mesecih. Sodobno prezračevanje hiše je idealno za vse, ki si želite maksimalno energetsko učinkovitost in ste pripravljeni investirati v napredno rešitev, ki se vam bo dolgoročno izjemno obrestovala.

Prezračevanje hiše z rekuperacijo toplote je najdražji način prezračevanja, vendar ponuja največje dolgoročne prihranke. Sodobni prezračevalni sistemi izboljšajo kakovost zraka in zmanjšajo stroške ogrevanja. So idealna rešitev za vse, ki iščete dolgoročno energetsko učinkovitost. To je investicija za zeleno in prihrankov polno prihodnost!

Kako izbrati pravi sistem za prezračevanje hiše

Naj cena ne bo edini kriterij za izbiro

Izbira pravega sistema prezračevanja ni samo vprašanje stroškov. Upoštevajte tudi svoj življenjski slog, velikost in zasnovo doma ter lokalne vremenske razmere. Če živite v mestu, kjer je visoka stopnja onesnaženja, vsekakor ne boste izbrali naravnega ali mehanskega prezračevanja. Boljša izbira bo sodobno prezračevanje hiše, ki dovaja filtriran zrak, brez onesnaževal.

Ključni dejavnik je, kako je zgrajena vaša hiša

Kako učinkovito bo prezračevanje, je odvisno predvsem od načina gradnja vaše hiše in vgrajenih materialov. Zrakotesne hiše imajo na primer težave z naravnim prezračevanjem, saj ni zadostne izmenjave zraka, zato se v takem primeru rajši odločite za mehansko prezračevanje ali še bolje, sodobno prezračevanje hiše z rekuperacijo toplote.

Vaša dolgoročna vizija naj bo energetska učinkovitost

Ko izbirate način za prezračevanje hiše, razmislite tudi o dolgoročnih koristih. Sistem z rekuperacijo toplote, čeprav dražji, prinese izjemne dolgoročne prihranke pri računih za elektriko in ogrevanje.

Dodaten bonus so krediti in subvencije Eko sklada

Eko sklad tudi letos ponuja možnost kreditiranja in subvencije za montažo energetsko učinkovitega prezračevalnega sistema z rekuperacijo. Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20 % stroškov naložbe. Morda ste rabili prav to dodatno spodbudo, da vas prepriča za investicijo v naprednejši sistem. (3)

Kako se razlikujeta lokalni in centralni prezračevalni sistem ter katerega izbrati?

Praktični nasveti za učinkovito prezračevanje hiše

 • Kdaj je najboljši čas za prezračevanje?

  Če prezračujete z naravno metodo, ni vseeno, kdaj naredite prepih. Izbira pravega časa je ključna. V toplejših mesecih je najbolje prezračevati zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje. V zimskem času pa je bolje prezračevati sredi dneva, ko je zunaj topleje.
 • Kako dolgo prezračevati?

  Prekomerno naravno prezračevanje poveča porabo energije za ogrevanje ali hlajenje. Priporočljivo je prezračevati kratko, a učinkovito. Približno 5 do 10 minut naenkrat je običajno dovolj, to pa ponovite večkrat tekom dneva.
 • Kdaj in kako uporabljati mehansko prezračevanje?

  Če uporabljate mehansko prezračevanje hiše ali sistem z rekuperacijo toplote, je pomembno, da naprave uporabljate ob optimalnem času. Na primer, vklopite jih, ko je hiša polna ljudi, in izklopite, ko je prazna.
 • Ključ do dolge življenjske dobe je pravilno vzdrževanje

  Redno čiščenje in vzdrževanje vašega prezračevalnega sistema je nujno, če želite, da deluje učinkovito in z dolgo življenjsko dobo. Čeprav se vam zdi odveč, vas bo morda prepričalo dejstvo, da slabo vzdrževan sistem poveča porabo energije in zmanjša kakovost zraka.

Prezračevanje hiše je brez dvoma del trajnostne prihodnosti

Prezračevanje je ključni element vsakega doma, ki vpliva ne samo na kakovost zraka, ampak tudi na porabo energije. Z izbiro pravega sistema in upoštevanjem praktičnih nasvetov za prezračevanje hiše lahko znatno izboljšate energetsko učinkovitost svojega doma. V času, ko je trajnostna energija vse bolj pomembna, je smiselno vložiti v prezračevalni sistem, ki izboljša vaše bivalno okolje in zmanjša ogljični odtis.

Naj prezračevanje hiše postane pomemben del vaše trajnostne prihodnosti. Odločite se za sodobne prezračevalne sisteme, ki delajo namesto vas. ►

VIR (1) – American Lung Association
VIR (2) – Linquip
VIR (3) – Eko sklad

Masa

Related post