Ali prezračevalne naprave res izboljšajo kakovost zraka v vašem domu?

 Ali prezračevalne naprave res izboljšajo kakovost zraka v vašem domu?

Kakovost zraka v naših domovih ni le modna muha ali marketinški trik. Gre za vprašanje, ki se tiče našega zdravja na najbolj osebni ravni. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zaradi onesnaženja zraka vsako leto prezgodaj umre skoraj sedem milijonov ljudi.

Toda ali so prezračevalne naprave resnično odgovor na to težavo?

Preverili smo, kako sodobni prezračevalni sistemi vplivajo na kakovost zraka v vašem domu, od zmanjšanja tveganja za prenos virusov do vpliva na kognitivne sposobnosti.

Je kakovost zraka v slovenskih domovih nevidna grožnja?

Kakovost zraka v zaprtih prostorih je kompleksna zadeva, ki jo določajo številni dejavniki, od temperature in vlage do bakterij, vonjav in prašnih delcev. V Sloveniji se pogosto zanašamo na naravno prezračevanje, a to ni vedno dovolj. Tveganja za zdravje so številna: glavobol, utrujenost, omotica, suha sluznica, alergije, napadi astme in večja dovzetnost za viruse. Zato je pomembno, da se zavedamo, kako lahko prezračevalne naprave izboljšajo kakovost zraka v našem domu.

prezračevalne naprave skrbijo tudi za zdravje otrok
Pripravili smo odgovore na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi s sodobnimi prezračevalnimi sistemi v letu 2023.

Prezračevalne naprave in mikroskopski delci v zraku, ki ga dihamo

Prezračevalne naprave niso le za uravnavanje temperature; njihova glavna funkcija je filtriranje zraka. To je še posebej pomembno za alergike in astmatike, saj nekatere naprave filtrirajo tudi cvetni prah. Sodobni prezračevalni sistemi so opremljeni s filtri, ki odstranjujejo ne le alergene, temveč tudi nevarne kemične snovi. (1)

Naravno prezračevanje ali prezračevalne naprave?

Ko govorimo o kakovosti zraka v domu, se pogosto srečamo z dvema pristopoma: naravnim prezračevanjem in uporabo prezračevalnih naprav. Naravno prezračevanje, kot je odpiranje oken, je enostavno in dostopno, vendar ni vedno učinkovito. V mestnih območjih, kjer je zrak onesnažen, lahko naravno prezračevanje v dom prinese še več nečistoč.

Po drugi strani prezračevalne naprave obljubljajo boljše rezultate, saj so zasnovane tako, da odstranijo škodljive delce iz zraka. Vendar pa je treba upoštevati, da so te naprave drage in potrebujejo redno vzdrževanje. Poleg tega ni vsaka naprava primerna za vsak prostor, kar pomeni, da je izbira prave naprave ključna za doseganje optimalnih rezultatov.

Energetska učinkovitost prezračevalnih naprav

Energetska učinkovitost je eden izmed ključnih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri prezračevalne naprave. V podjetju Panheat Vent, na primer, ponujajo prezračevalne sisteme z rekuperacijo, ki lahko povrnejo do 98 % toplote iz odpadnega zraka nazaj v prostor. To zmanjša vaše stroške ogrevanja in prispeva k bolj trajnostnemu načinu življenja.

prezračevalni sistemi za stanovanja
Prezračevalne naprave imajo posebne filtre G4 in F7, ki temeljito očistijo vstopni in izstopni zrak. Iz njega prefiltrirajo tudi bakterije. Na tak način se zmanjša tudi poraba električne energije, saj naprave delujejo zelo učinkovito. Vse to pripomore k boljši kakovosti zraka in s tem k boljšemu zdravju in počutju.

Ključ do učinkovitosti prezračevalne naprave je strokovna montaža

Strokovna montaža prezračevalnih naprav ni le dodatek, ampak ključna komponenta za zagotavljanje optimalne učinkovitosti sistema. Površna montaža lahko vodi do slabše kakovosti zraka, povečane porabe električne energije in celo do okvar. Zato je pomembno, da se za montažo obrnete na usposobljene strokovnjake.

Prvi korak je izbor pravega modela prezračevalne naprave, ki ustreza vašim potrebam in prostoru. Nato sledi načrtovanje poti prezračevalnih kanalov, ki mora biti izvedeno v skladu s tehničnimi standardi. Strokovnjaki uporabljajo najsodobnejše tehnike in orodja, da zagotovijo natančno in varno montažo.

Zaupanje v strokovnjake ni le pametna izbira, ampak nujnost za dolgoročno delovanje in učinkovitost vašega prezračevalnega sistema. V svojem domu boste imeli svež in čist zrak, hkrati pa boste prihranili pri mesečnih položnicah za električno energijo. (3)

Prezračevalne naprave in zelena energija

V današnjem času je zelena energija več kot le trend; je nujnost. Prezračevalne naprave igrajo ključno vlogo pri zmanjševanju vašega ogljičnega odtisa. Nekateri sodobni prezračevalni sistemi so opremljeni z napredno enoto za rekuperacijo energije, ki omogoča vračanje toplote ali hladu iz odhajajočega zraka nazaj v prostor.

To izboljša kakovost zraka in zmanjša porabo električne energije za ogrevanje ali hlajenje, kar je win-win situacija za vas in planet.

Prezračevalne naprave v pasivnih hišah so idealna kombinacija

Pasivne hiše so zasnovane tako, da minimalizirajo potrebo po umetnem ogrevanju in hlajenju. Vendar to ne pomeni, da prezračevalne naprave niso potrebne. Pravzaprav so lahko idealna rešitev za vzdrževanje stalne temperature in kakovosti zraka v takih hišah. (2)

prezračevalne naprave v pasivni hiši so zmagovalna kmbinacija
Sistem prezračevanja z rekuperacijo energije lahko v pasivni hiši dodatno zmanjša porabo energije, hkrati pa zagotavlja svež, čist zrak.

S prezračevanjem do manjšega ogljičnega odtisa

Globalno segrevanje je ena izmed najbolj perečih težav našega časa. Prezračevalne naprave so ključne, ko se pogovarjamo o tem, kako zmanjšati ogljični odtis. Sodobne naprave so zasnovane tako, da porabijo manj energije in s tem zmanjšajo emisije CO2. Nekateri modeli imajo celo rekuperacijsko enoto za vračanje toplote, kar povečuje njihovo energetsko učinkovitost. Tako boste izboljšali kakovost zraka v svojem domu in prispevali k bolj trajnostni prihodnosti.

Prezračevalne naprave so dolgoročna naložba

Investicija v prezračevalne naprave ni le finančna odločitev, ampak tudi naložba v vaše zdravje in udobje. Z izboljšanjem kakovosti zraka v vašem domu se zmanjša tveganje za različne zdravstvene težave, od alergij do respiratornih obolenj. Poleg tega sodobni prezračevalni sistemi ponujajo tudi visokoenergetsko učinkovitost, kar se dolgoročno odraža v nižjih stroških za električno energijo.

Za več informacij in profesionalno montažo obiščite Panheat Vent.

VIR (1) – Health Policy Watch
VIR (2) – EZ Breathe
VIR (3) – Modern Building Services

Masa

Related post