7 prepričljivih razlogov za ogrevanje s klimo pozimi

 7 prepričljivih razlogov za ogrevanje s klimo pozimi

Ko temperature padejo in zima pokaže svoje zobe, vsi iščemo načine, kako poskrbeti, da bo naš dom vedno topel, ne da bi pri tem porabili preveč energije ali denarja. Ena od možnosti je, da se zavijete v toplo odejo in počakate na konec zime. Imamo bolj preprosto rešitev, kot si mislite. Tradicionalni načini ogrevanja so še vedno priljubljeni, vseeno pa se vedno več ljudi odloča za alternativo, ki morda na prvi pogled ni tako očitna: ogrevanje s klimo pozimi.

Verjetno se sprašujete, ali je to res dobra izbira. Ali je ogrevanje s klimo učinkovito? Ali je okolju prijazno? Ali je stroškovno učinkovito? In ali so morda kakšne skrite slabosti, ki jih še ne poznate?

Prav je, da se informirate, preden sprejmete odločitev. Navsezadnje gre za pomembno odločitev, saj je ogrevanje v gospodinjstvu običajno največji strošek. Naši strokovnjaki so raziskali 7 prepričljivih razlogov za ogrevanje s klimo pozimi, ki temeljijo na več kot 5,000 montiranih klimatskih napravah!

1. Ogrevanje s klimo pozimi je energetsko učinkovito

Sodobne klimatske naprave so zelo energetsko učinkovite, saj proizvedejo do 3-krat več toplote, kot porabijo električne energije. Najbolj vas bo prepričala spodnja tabela, kjer smo primerjali povprečno učinkovitost posameznih ogrevalnih sistemov, od najmanj do najbolj učinkovitega.

Način ogrevanjaUčinkovitost
Ogrevanje na drva75 %
Ogrevanje s pečjo na kurilno olje80 %
Ogrevanje s plinsko pečjo90 %
Ogrevanje z IR paneli100 %
Ogrevanje s klimo pozimi300 %
Ogrevanje s toplotno črpalko zrak-voda350 %
Ogrevanje s toplotno črpalko zemlja-voda400 %
Ogrevanje s toplotno črpalko voda-voda500 %
Ogrevanje s klimo pozimi spada v sam vrh in se lahko kosa z učinkovitostjo toplotnih črpalk. Katero pa je najcenejše ogrevanje? (1)
ogrevanje s klimo pozimi notranja enota inverter
Za ogrevanje s klimo pozimi so primerne zlasti klimatske naprave z inverter tehnologijo, pri katerih se moč kompresorja regulira avtomatsko. Bolj preprosto, moč kompresorja se prilagaja temperaturi v prostori. Lahko si predstavljate, da ima kompresor klasičnih klimatskih naprav le stikalo ON – OFF, kompresor inverter klim pa tudi vse vmesne stopnje jakosti.

2. Na račun omejenega prostora ogrevanja boste prihranili denar

Vaši mesečni stroški za ogrevanje s klimo pozimi bodo odvisni od modela, ki ga boste izbrali. Pri nakupu bodite pozorni na energetsko učinkovitost, ki jo pri klimatskih napravah merimo s kazalniki SEER in SCOP. Če izbirate klimo, katere primarna naloga je ogrevanje, je najbolj pomemben kazalnik SCOP, ki pokaže sezonski izkoristek klimatske naprave za ogrevanje. Višji kot je SCOP, boljši je izkoristek in na žalost tudi cena klimatske naprave.

Upoštevajte svoje finančne zmožnosti in se odločite za najboljšo možnost, ki si jo še lahko privoščite. Nič ne bo narobe, če boste kupili klimatsko napravo, ki je v zlati sredini. (2)

Vas zanima, kje še lahko prihranite, če se odločite za ogrevanje s klimo pozimi? Količino elektrike, ki jo porabite, boste zmanjšali tudi tako, da boste ogrevali le prostore, ki jih dejansko uporabljate, in ne celotne hiše. Vsak izmed nas ima doma vsaj eno sobo, ki je praktično ne uporablja, ali shrambo, kjer želimo, da je čim bolj hladno.

ogrevanje s klimo pozimi je varčno in učinkovito
Ogrevanje s klimo pozimi je varčen način gretja celotnega doma, s katerim boste prihranili kar nekaj energije in hkrati podaljšali življenjsko dobo klimatske naprave.

3. Klimatske naprave so vsestransko uporabne in prostor ogrejejo zelo hitro

Vaša nova klimatska naprava ne bo v uporabi le v zimskih mesecih. Izkoristili jo boste lahko tudi v vroči polovici leta, ko si boste še kako hvaležni, da lahko z enim pritiskom na gumb prijetno ohladite prostore. Ker je mogoče tako ogrevanje s klimo pozimi kot hlajenje poleti, boste investirali le v en sistem, kar prihrani kar nekaj denarja.

Prednost, ki jo nudi ogrevanje s klimo pozimi, je tudi to, da bo prostor segret zelo hitro, že v nekaj minutah. Enako velja tudi za hlajenje poleti. Roka na srce, se še najde kakšen junak, ki preživi poletje brez hlajenja s klimo?

4. Ogrevanje s klimo pozimi ima tudi številne druge skrite prednosti

Praktično je tudi to, da lahko nastavite consko ogrevanje, se pravi, da različne sobe ogrevate na različno temperaturo. Lahko se odločite tudi, da boste določene sobe ogrevali le po potrebi. Le zakaj bi ogrevali domačo pisarno ali delavnico, ki ju uporabljate le čez vikend? Če boste klimatsko napravo nastavili premišljeno, se bo to kar krepko poznalo na mesečnih računih za elektriko.

ogrevanje s klimo pozimi je lahko tudi digitalno
Večino sodobnih klimatskih naprav lahko upravljate na daljavo, prek aplikacije za pametni telefon. Se odpravljate na enotedensko smučanje? Ogrevanje nastavite na minimum in temperaturo zvišajte kakšno uro pred prihodom domov. Odhajate na morje? Ni problema. Klimatsko napravo ugasnite in jo vključite, preden se vrnete. Pričakal vas bo prijetno ohlajen dom, v vmesnem času pa ne boste po nepotrebnem tratili elektrike.

5. Vgradnja klimatske naprave je v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi mačji kašelj

Vgradnja klimatskih naprav je enostavna in ne zahteva večjih gradbenih posegov. Zlasti, če jo primerjamo z drugimi ogrevalnimi sistemi, ki potrebujejo še centralno napeljavo in radiatorje. Namestitev je hitra in ne traja več kot en dan, tudi cena montaže ni tako visoka. Poleg tega ogrevanje s klimo pozimi zavzame manj prostora, še posebej talnega, ki bi ga lahko izkoristili za bolj uporabne stvari. To boste še posebej cenili, če živite v manjšem stanovanju.

6. Ogrevanje s klimo pozimi je varno, tiho in skrbi za kakovosten zrak

V nasprotju z ogrevanjem na drva, kurilno olje in plin klimatske naprave ne proizvajajo škodljivih plinov ali hlapov. Poleg tega ogrevanje s klimo pozimi ne predstavlja nevarnosti za požar.

Klimatske naprave imajo običajno vgrajene zračne filtre, ki izboljšajo kakovost zraka v vašem domu, zmanjšajo alergene in nadležen prah. Nekateri sodobni modeli imajo že zelo napredne filtracijske sisteme, ki odstranijo tudi mikroskopske onesnaževalce. Za več informacij o filtracijskih sistemih nam lahko pišete.

sodobne klimatske naprave so zelo tihe
Sodobne klimatske naprave so tihe, raven hrupa notranje enote se giblje med 19 – 50 dB. Samo za primerjavo, pri brnenju hladilnika slišite 40 dB. (3)

7. Klimatske naprave ne zahtevajo veliko vzdrževanja in imajo dolgo življenjsko dobo

Ogrevanje s klimo pozimi priporočamo tudi zato, ker ne boste imeli veliko dela z vzdrževanjem. Vsake toliko bo potrebno očistiti filtre in opraviti dezinfekcijo klime. Strokovni servis svetujemo enkrat letno.

Klimatska naprava vas bo v zameno za pravilno vzdrževanje nagradila z dolgo življenjsko dobo, povprečno kar 15 do 20 let. (4)

VIR (1) – Research Gate
VIR (2) – Olimpia Splendid
VIR (3) – MAC
VIR (4) – Radiant Plumbing

Masa

Related post