Si tudi vi želite najcenejše ogrevanje? Imamo rešitev

 Si tudi vi želite najcenejše ogrevanje? Imamo rešitev

Najvišja položnica v gospodinjstvu je? Za ogrevanje, kaj pa drugega. Ne glede na to, kateri energent uporabljate za ogrevanje, elektriko, plin ali lesno biomaso, smo prepričani, da gre za največji mesečni strošek. Po tiho si želite, da bi tudi vi preklopili na najcenejše ogrevanje, a ste v poplavi različnih ogrevalnih možnosti čisto zmedeni in ne veste, kaj izbrati. Tukaj smo zato, da vam pomagamo.

Ogledali si bomo tri različne načine, ki veljajo za najcenejše ogrevanje. V kategoriji se za prvo mesto borijo ogrevanje s klimatsko napravo, z infrardečimi paneli in s toplotno črpalko.

Med najcenejše ogrevanje spada tudi ogrevanje s klimatsko napravo

Ste presenečeni, da je v kategoriji najcenejših tudi klimatska naprava? Njena primarna naloga sploh ni ogrevanje, temveč hlajenje. Klimatska naprava že dolgo ni več samo razkošje. Kar nekaj nas je že ugotovilo, da je zelo vsestransko uporabna in poleg hlajenja ponuja veliko drugih funkcij. Brez pomislekov jo lahko uvrstimo tudi v kategorijo najcenejše ogrevanje.

Klimatske naprave so pri ogrevanju pravzaprav zelo učinkovite in uspešno konkurirajo drugim načinom ogrevanja, vsaj ko gre za ogrevanje majhnih do srednje velikih prostorov. Ko gre za ogrevanje celotne hiše, je potreben malce daljši razmislek, saj bi za to potrebovali več klim oziroma več notranjih enot (multi-split klimatska naprava), kar krepko dvigne strošek nakupa.

PREDNOSTI klimatskih naprav

SLABOSTI klimatskih naprav

➕Vsestranske in omogočajo tako ogrevanje kot hlajenje

➕Enostavne za vgradnjo

➕Energetsko učinkovite

➕Boljša kakovost zraka

➕Uravnavanje vlažnosti

➕Pametno upravljanje

➖Slabša učinkovitost pri nizkih temperaturah

➖Redno čiščenje

➖Letni servis

➖Neenakomerno ogrevanje

➖Ni najcenejše ogrevanje

➖Ne ogrevajo sanitarne vode

Povprečna klimatska naprava porabi 1 kW električne energije in proizvede 3 kW toplote, kar pomeni, da je njena učinkovitost 300 %. Učinkovitost plinske peči se giblje okrog 90 %, učinkovitost peči na drva pa med 70 – 80 %. Res pa je, da ta primerjava ni najboljša, saj moramo upoštevati, da ne gre za isti energent. (1)

Je ogrevanje z infrardečimi paneli le modna muha?

Ne, ogrevanje z IR paneli ni le modna muha. Vsak, ki bi rad svoj stari ogrevalni sistem zamenjal z novim, mora raziskati tudi možnost infrardečega ogrevanja. Prinaša popolnoma novo dimenzijo ogrevanja, ki združuje energetsko učinkovitost, udobje, zdravje, estetiko in spada med najcenejše ogrevanje. Kar zanimiva kombinacija prednosti, kajne?

A naj poudarimo, da ogrevanje z IR paneli ni primerno za vsakogar, saj ogrevajo na prav poseben način. Delujejo tako, da neposredno segrevajo predmete in ljudi, namesto da bi segrevali zrak kot klasični načini ogrevanja. Ravno iz tega razloga niso primerni za velike in slabo izolirane prostore, saj se toplota hitro izgubi, poleg tega obstaja nevarnost vročih in hladnih točk. (2)

PREDNOSTI infrardečih panelov

SLABOSTI infrardečih panelov

➕Energetska učinkovitost

➕Nizka začetna naložba

➕Nizki stroški vzdrževanja

➕Zdravju prijazni, estetski in tihi

➕Enostavna DIY vgradnja

➕Primerni za sanacije in posamezne prostore

➖Neprimerni za večje prostore

➖Manj primerni za ogrevanje celotne hiše

➖Najcenejše ogrevanje le ob nizkih tarifah elektrike

➖Neenakomerno ogrevanje

➖Ne ogrevajo sanitarne vode

Izkoristek IR panelov je 100 % kW, kar pomeni, da z 1 kW električne energije proizvedejo 1 kW toplote. Morda se ne sliši tako veliko kot pri klimatski napravi in toplotni črpalki, a če vračunamo še začetne stroške naložbe, hitro ugotovimo, da smo z učinkovitostjo IR panelov pravzaprav zelo zadovoljni. Stroški naložbe v IR panele so izredno nizki, zaradi česar spadajo med najcenejše ogrevanje.

Je toplotna črpalka res najcenejše ogrevanje?

Toplotne črpalke so znane kot trajnosten, ekološki in energetsko učinkovit način ogrevanja. Imajo edinstven način delovanja, saj za ogrevanje in hlajenje izkoriščajo toploto iz okolja; iz zraka, zemlje ali vode.

Za večino domov je najbolj primerna toplotna črpalka zrak voda, ki je najcenejša in najenostavnejša za vgradnjo. Namestitev toplotnih črpalk zemlja voda in voda voda zahteva izkop za zemeljske kolektorje ali vrtine.

A kot vsaka tehnologija tudi toplotne črpalke niso brez svojih slabosti. Najbolj opazna je vsekakor visoka začetna naložba, ki si je marsikdo ne more privoščiti, a se vam povrne že v 8 letih. Življenjska doba toplotnih črpalk je dolga, pri določenih tipih celo več kot 25 let. (3)

PREDNOSTI toplotnih črpalk

SLABOSTI toplotnih črpalk

➕Izredno energetsko učinkovite

➕Zanesljive

➕Po začetni naložbi najcenejše ogrevanje

➕Tudi hlajenje

➕Nizki stroški vzdrževanja

➕Dolga življenjska doba

➕Ogrevanje sanitarne vode

➖Visoka začetna naložba

➖Strokovna montaža

➖Morebitni izkopi za vrtine, kolektorje

➖Manj primerne za sanacije

Izkoristek toplotne črpalke je vsaj 300 %, običajno še več. Učinkovitost se razlikuje glede na tip črpalke: toplotna črpalka zrak zrak z 1 kW električne energije proizvede 3,5 kW toplote, toplotna črpalka voda voda pa z 1 kW proizvede kar 6 kW toplotne energije. (4)

Najcenejše ogrevanje je vsekakor toplotna črpalka, ki jo poganja domača sončna elektrarna

Sedaj, ko smo se prebili skozi vse načine ogrevanja, lahko brez zadržkov zaključimo, da je kombinacija toplotne črpalke in sončne elektrarne daleč najboljša rešitev. Vsekakor boste imeli najbolj okolju prijazno, trajnostno in seveda tudi najcenejše ogrevanje. Na ta način boste popolnoma samooskrbni in neodvisni od javnega energetskega omrežja.

Sončna svetloba je brezplačen in obnovljiv vir energije, za katerega lahko z gotovostjo trdimo, da ga nikoli ne bo zmanjkalo. Vaša solarna elektrarna bo v sončnih obdobjih proizvajala več energije, kot jo bo porabila vaša toplotna črpalka in celotno gospodinjstvo, z viški elektrike pa boste napolnili svoje električno vozilo ali jih oddali v omrežje, in še dodatno znižali svoje stroške. Varni boste tudi ob izpadih električne energije.

Verjetno se vam zdi znesek začetne naložbe astronomski, a kombinacija toplotne črpalke s sončno elektrarno je finančno smiselna naložba, ki se vam bo kmalu povrnila. Tehnologija je solarnih panelov je hitro napredovala, cene so se znižale, poleg tega pa vam stroške zniža subvencija Eko sklada tako za toplotno črpalko kot za sončno elektrarno.

Če vas zanima najcenejše ogrevanje, nas kontaktirajte za več informacij.

VIR (1) – Allied Experts
VIR (2) – The Eco Experts
VIR (3) – Evergreen Energy
VIR (4) – Green Match

Masa

Related post