Montaža sončne elektrarne od ideje do izvedbe

 Montaža sončne elektrarne od ideje do izvedbe

Razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, pa ne veste, kje bi začeli? Montaža sončne elektrarne je projekt, ki se ga z malo pomoči lahko loti vsakdo. Verjamemo pa, da se vam pred začetkom porajajo dvomi in marsikatere nejasnosti v zvezi z izvedbo. Zato smo tukaj mi!

V prispevku bomo poenostavili vse korake, ki jih morate poznati, da bo montaža sočne elektrarne potekala gladko in brez težav.

 • Kako od ideje do začetnega načrta?
 • Kako določiti optimalno velikost in pridobiti ustrezna dovoljenja?
 • Kako izbrati najboljšega monterja, da bo montaža sončne elektrarne potekala brezhibno?
 • Kakšne komponente izbrati in kako do subvencije Eko sklada?

Montaža sončne elektrarne se začne z idejo

Prispevka ne bi brali, če ne bi bili že odločeni, da boste postavili sončno elektrarno in postali neodvisni od javnega elektroenergetskega omrežja. Razlogi za takšno odločitev so številni, morda:

montaža sončne elektrarne je odlična naložba
Ne glede na razlog vam pritrjujemo, saj je montaža sončne elektrarne odlična naložba, ki je ne boste obžalovali. Odločite se lahko tudi za sončno elektrarno na vikendu ali sončno elektrarno za avtodom.

Pred montažo morate ugotoviti, ali je vaša streha primerna za sončno elektrarno

Če želite proizvesti dovolj energije za celotno gospodinjstvo, boste najverjetneje potrebovali več solarnih panelov. Zato morate biti prepričani, da je vaša streha dovolj prostorna, trdna in ima še dovolj dolgo življenjsko dobo, vsaj med 25 in 30 let, kolikor znaša življenjska doba solarnih panelov. To pa ni edini dejavnik. (1)

 • Montaža sončne elektrarne od vas zahteva tudi, da skrbno preučite, kakšen bo najboljši položaj solarnih panelov, da bodo čez dan čim dlje izpostavljeni neposredni sončni svetlobi.
 • Večina streh zdrži do 40 let, zavedajte pa se, da starejša kot je, manj primerna je montaža sončne elektrarne. Strokovnjaki za sončne elektrarne naj pregledajo in ocenijo stanje vaše strehe. Morebitne poškodbe na strehi nujno odpravite pred namestitvijo solarnih panelov. (2)
montaža sončne elektrarne - kakšne so zahteve?
Morda montaža sončne elektrarne na vaši strehi ne bo izpolnjevala vseh zahtev, ki so predpisane na zgornji shemi. Ne skrbite, saj nobena streha ni popolna. Pomembno je, da poskrbite, da bo celokupna količina električne energije pokrila vaše potrebe; morda boste na račun slabše orientirane strehe morali investirati v kakšen dodaten panel. Vir slika (2)

Montaža sončne elektrarne in kako določiti optimalno velikost

Koliko električne energije potrebujete? Ocenite svojo dnevno in letno porabo električne energije.

Koliko sončne svetlobe bo prejela sončna elektrarna? Različne regije prejemajo različne količine sončne svetlobe. Preverite, kakšna je osončenost vašega kraja.

Kako učinkovite panele boste izbrali? Poznamo različne vrste solarnih panelov in nekateri sončno svetlobo v elektriko pretvarjajo bolj učinkovito.

Kako velika je površina strehe, na kateri bo montaža sončne elektrarne? Velikost vaše elektrarne bo omejena s prostorom, ki ga imate. Poskrbite, da paneli ne bodo v senci.

Koliko denarja lahko investirate? Velikost in kakovost bosta pogojeni z zneskom, ki ga lahko investirate v svojo sončno elektrarno.

Optimalno velikost sončne elektrarne smo izračunali tukaj. Če potrebujete točen izračun, ki bo temeljil na oceni vaše dejanske situacije, nam pišite in z veseljem vam odgovorimo.

Kako do subvencije Eko sklada za solarne naložbe

Če razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, vam Eko sklad ponuja možnost subvencioniranja vaše naložbe. V letu 2023 je Eko sklad za podporo sončnim elektrarnam namenil 10 milijonov €.

Glede na vrsto vaše naprave lahko pridobite do 500 EUR za vsak kW moči, če ima vaša naprava baterijski hranilnik, ali 50 EUR za kW, če hranilnika nima. Kljub temu je skupna subvencija omejena na 25 % upravičenih stroškov vaše naložbe. (3)

montaža sončne elektrarne in subvencija
Montaža sončne elektrarne mora biti izvedena po 1. marcu 2022, ob času oddaje vloge pa mora že obratovati. Ob oddaji vloge morate priložiti vso zahtevano dokumentacijo. Za dodatne informacije in podporo pri postopku se lahko obrnete na Eko sklad ali strokovnjake Sonet Solar.

Kaj pa montaža sončne elektrarne na ključ

Če ste siti birokracije in si želite prihraniti kar nekaj živcev, je za vas najboljša kar montaža sončne elektrarne na ključ. Na poti do nove elektrarne je namreč potrebno izpolniti še številne druge zahteve in dovoljenja, ki so veliko večji trn v peti, kot je subvencija Eko sklada. Postopki niso preprosti, zlasti, če ste nevešči v komunikaciji z uradnimi inštitucijami. Montaža sončne elektrarne na ključ vam prihrani veliko časa in energije, saj vse postopke od ideje do izvedbe elektrarne vodi ponudnik.

Kako izbrati najboljšega strokovnjaka, da bo montaža sončne elektrarne potekala brezhibno

 • Vsekakor izberite strokovnjaka, in ne soseda, ki pravi, da je montaža sončne elektrarne mačji kašelj in da vam bo pri tem pomagal kar on.
 • Pozanimajte se, kateri ponudniki so namestili elektrarno pri vaših znancih in prijateljih ter kako so bili z montažo zadovoljni.
 • Preverite reference tudi na spletu, kjer se najde gora informacij.
 • Nujno preverite, kaj vse spada pod garancijo in koliko časa traja.
 • Nekaj strokovnjakov prosite za ponudbo in primerjate solarne sisteme in cene, ki so vam jih ponudili.

Pripravili smo še dva zanimiva članka, ki ju morate obvezno prebrati. In sicer kako izbrati monterja: 6 nepogrešljivih nasvetov ter montaža sončne elektrarne: kaj vse gre lahko narobe?

Prepričani smo, da ima naša sončna elektrarna vse tiste lastnosti, ki jih potrebujete. Prav tako vam garantiramo, da bo montaža sončne elektrarne potekala brez zapletov. S svojim znanjem in izkušnjami bomo poskrbeli tudi za najboljši izkoristek in postavitev elektrarne glede na vaš objekt.

VIR (1) – GreenBiz
VIR (2) – Green Match
VIR (3) – Eko sklad

Masa

Related post