Kako deluje klima in ali je boljša od toplotne črpalke?

 Kako deluje klima in ali je boljša od toplotne črpalke?

Vroč poletni dan, morja nikjer v bližini, vi pa razmišljate, da bi bilo čudovito, če bi se lahko s pritiskom na gumb v trenutku ohladili. No, dobra novica je, da to ni znanstvena fantastika. Z modernimi klimatskimi napravami in toplotnimi črpalkami je to mogoče in vedno bolj prijazno do okolja. Kaj pa je boljša izbira? Kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko? S katero boste prihranili več?

Skupaj se bomo sprehodili skozi tehnične detajle (ne skrbite, ne bomo preveč podrobni) in predstavili, kako deluje klima in kako hladi toplotna črpalka.

Zakaj je pomembno, da razumete, kako deluje klima in kako se primerja s toplotno črpalko? Ker je čas, da se osredotočimo na to, kako lahko vsak od nas prispeva k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti.

Kako deluje klima: osnovni princip

Klimatska naprava deluje na principu hladilnega cikla, ki ga sestavljajo štiri glavne komponente: kompresor, kondenzator, ekspanzijski ventil in uparjalnik. In kako deluje klima? Te štiri komponente tvorijo sistem, ki iz prostora odstranjuje toploto in vlago.

 1. Kompresor: Stisne hladilno sredstvo, ki je običajno v plinastem stanju, in ga segreje.
 2. Kondenzator: Segreto hladilno sredstvo se ohladi in spremeni v tekočino, pri čemer odda toploto v okolje.
 3. Ekspanzijski ventil: Regulira pretok hladilnega sredstva, ki se nato razširi in ohladi.
 4. Uparjalnik: Hladilno sredstvo absorbira toploto iz prostora in se spet spremeni v plin, ki se vrne v kompresor.

Kako deluje klima: energetska učinkovitost

Klimatske naprave imajo različne stopnje energetske učinkovitosti, ki se merijo z EER (Energy Efficiency Ratio). Višji kot je EER, bolj učinkovita je naprava. Na primer, naprava z EER 12 bo porabila približno 15 % manj energije kot naprava z EER 10. (1)

Kako deluje klima: okoljski vpliv

Nekateri sodobni modeli klimatskih naprav uporabljajo okolju prijazna hladilna sredstva, kot je R-32, ki ima 67-% manjši potencial globalnega segrevanja v primerjavi s starejšimi hladilnimi sredstvi, kot je R-410A.

Kako deluje klima: stroški

Povprečna klimatska naprava za domačo uporabo stane med 500 in 2.000 evri, odvisno od zmogljivosti in funkcij. Ocenjujemo, da letni stroški delovanja znašajo od 70 do 250 evrov, odvisno od uporabe in energetske učinkovitosti. Stroški so odvisni tudi od tega, kako deluje klima. Jo uporabljate le občasno ali vsakodnevno?

Kako deluje toplotna črpalka: osnovni princip

Predstavili smo, kako deluje klima, zdaj pa se posvetimo drugi možnosti hlajenja. Toplotne črpalke so v zadnjem času postale priljubljena alternativa klimatskim napravam, zlasti v kontekstu zelene energije. In kako hladi toplotna črpalka? Na prvi pogled se zdi, da je njihovo delovanje podobno klimatskim napravam, vendar je med njima kar nekaj razlik.

 1. Reverzibilni cikel: Za razliko od klimatskih naprav, ki samo ohlajajo, toplotne črpalke delujejo v obeh smereh – ohlajajo in grejejo. To jim omogoča reverzibilni hladilni cikel.
 2. Izkoriščanje zunanje toplote: Toplotne črpalke izkoriščajo toploto/hlad zemlje, vode ali zraka za ogrevanje ali hlajenje prostora. To je eden od razlogov, zakaj so bolj energetsko učinkovite.

Kako deluje toplotna črpalka: energetska učinkovitost

Toplotne črpalke imajo v primerjavi s klimatskimi napravami običajno višji COP (Coefficient of Performance). Na primer, COP 3 pomeni, da toplotna črpalka za vsako enoto porabljene energije proizvede tri enote toplote. (2)

Kako deluje toplotna črpalka: okoljski vpliv

Tukaj je pomembno, da razumete, kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko. Toplotne črpalke izkoriščajo naravne vire hlada in imajo običajno manjši ogljični odtis kot klimatske naprave.

Kako deluje toplotna črpalka: stroški

Cena toplotne črpalke se giblje od 4.000 do 15.000 evrov, odvisno od tipa in zmogljivosti. Kljub višji začetni investiciji so letni stroški delovanja nižji in investicija se kmalu povrne.

Podrobno smo predstavili, kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko. Če ste pozorno prisluhnili, boste lažje ocenili, katera rešitev je za vas optimalna.

Primerjajmo, kako deluje klima in kako toplotna črpalka

Ko gre za izbiro med klimatsko napravo in toplotno črpalko, na to vpliva več dejavnikov. Obe napravi imata svoje prednosti in slabosti in nobena ni idealna.

Kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko: učinkovitost

 • Klimatske naprave so bolj učinkovite pri zelo visokih temperaturah.
 • Toplotne črpalke so bolj vsestranske, saj hladijo in grejejo.

Kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko: stroški

 • Toplotne črpalke so na začetku dražje, vendar so bolj učinkovite, kar pomeni nižje dolgoročne stroške.
 • Klimatske naprave so cenejše, dolgoročno pričakujte višje račune za elektriko.

Kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko: okoljski vpliv

 • Toplotne črpalke imajo manjši ogljični odtis, saj izkoriščajo naravne vire toplote.
 • Klimatske naprave so že bolj okolju prijazne, a še vedno večje tveganje za okolje zaradi uporabe hladilnih sredstev.

Kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko

KriterijKlimatska napravaToplotna črpalka
Energetska učinkovitostNižja (EER 10-12)Višja (COP 3-5)
Začetni stroškiNižji (500 – 2.000 €)Višji (4.000 – 5.000 €)
Letni stroški70-250 €Običajno nižji
Okoljski vplivVečjiManjši
FunkcionalnostSamo hlajenjeHlajenje in ogrevanje
Kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko.

Kaj izbrati za hlajenje?

Zdaj vemo, kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko. Katera pa je prava? Izbira med klimatsko napravo in toplotno črpalko je odvisna od vaših specifičnih potreb in prihrankov, ki jih lahko namenite hlajenju.

Če so pri vas blage zime in vroča poletja, bi bila toplotna črpalka bolj smiselna izbira. Če potrebujete napravo samo za hlajenje in imate omejen proračun, je bolj primerna klimatska naprava.

 1. Podnebne razmere: Če živite na območju z ekstremnimi temperaturami (vroče ali hladno) izberite napravo, ki je v specifičnih razmerah najbolj učinkovita.
 2. Proračun: Čeprav so toplotne črpalke dražje, so tudi bolj energetsko učinkovite in dolgoročno prinašajo višje prihranke. (3)
 3. Okoljske vrednote: Če je za vas pomembno zmanjšanje ogljičnega odtisa, potem je toplotna črpalka boljša izbira, saj deluje tudi v kombinaciji z obnovljivimi viri energije.
 4. Dolgoročni cilji: Ali potrebujete napravo samo za hlajenje ali tudi za ogrevanje? Toplotna črpalka je bolj vsestranska, medtem ko je klimatska naprava specializirana za hlajenje.
Ne upoštevajte le trenutnih, ampak tudi dolgoročne koristi. Če je vaš cilj zmanjšati ogljični odtis in dolgoročne stroške, je toplotna črpalka morda boljša izbira. Če iščete bolj dostopno in specializirano rešitev za hlajenje, je smiselna rešitev klimatska naprava.

Pogosta vprašanja, kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko

Ali je za majhne prostore boljša klimatska naprava ali toplotna črpalka?

Za majhne prostore je bolj smiselna izbira klimatska naprava, saj je bolj kompaktna in specializirana za hlajenje.

Kako deluje klima v primerjavi s toplotno črpalko pri visokih temperaturah?

Klimatske naprave so bolj učinkovite pri zelo visokih temperaturah, saj so zasnovane posebej za hlajenje.

Ali lahko za napajanje toplotne črpalke uporabim sončno elektrarno?

Da, nekatere toplotne črpalke se lahko povežejo z obnovljivimi viri energije, na primer s solarnimi paneli, kar dodatno zmanjša njihov okoljski vpliv.

VIR (1) – Learn Metrics
VIR (2) – Wolf
VIR (3) – This Old House

Masa

Related post