20 nasvetov in trikov, kako lažje preživeti izpad električne energije

 20 nasvetov in trikov, kako lažje preživeti izpad električne energije

Izpad električne energije se lahko zgodi kadar koli, zato je pomembno, da ste nanj pripravljeni. Izpad lahko traja nekaj ur, kakšen dan ali pa tudi nekaj dni. Predvsem je pomembno, da upoštevate spodnje smernice, vnaprej načrtujete in lažje preživite čas med morebitnimi izpadi.

Poskrbite za rezervni vir električne energije

Odlična ideja je, da investirate v generator – ta služi kot rezervni vir energije za vaš dom. Najprej ugotovite, kakšno velikost generatorja potrebujete. Koliko naprav želite napajati? Izberite generator z nekoliko večjo zmogljivostjo, kot mislite, da ga vaš dom potrebuje. To lahko sega od prenosnega generatorja do generatorja, ki se namesti v vaš dom.

Če se boste odločili za generator, ki bi lahko napajal vašo celotno hišo, predlagamo, da vam ga namestijo strokovnjaki. Veliko generatorjev uporablja zemeljski plin, s katerim je nevarno delati, še posebej, če nimate izkušenj. Za namestitev te vrste je potreben strokovnjak z licenco.

Generatorja nikoli ne uporabljajte znotraj ali v delno zaprtem prostoru. S tem ste izpostavljeni izjemno visokemu tveganju za zastrupitev z ogljikovim monoksidom (CO). Seznanite se s simptomi zastrupitve s CO – ti vam lahko rešijo življenje.

izpad-električne-energije-nasveti
VIR Freepik

Naredite si zalogo konzervirane hrane

Zagotovite si dobro zalogo nepokvarljivih živil, kot so konzerve. Upoštevajte velikost svoje družine, vključno s hišnimi ljubljenčki, in dajte na stran hrano za vsaj 3 dni na osebo. Zaradi varnosti priporočamo tedensko zalogo, saj izpadi znajo trajati tudi dlje.

Pametno uporabljajte svoj hladilnik in zamrzovalnik hrane – hladilnik brez napajanja bo ohranil hrano hladno do štiri ure, poln zamrzovalnik pa bo ohranil hrano hladno do 48 ur. Shranjevanje v zamrzovalnik bo vašo hrano zaščitilo najdlje časa, še posebej, če ga imate tesno zaprtega.

Pripravite se vnaprej

Omislite si komplete za pripravljenost na izredne razmere. Ne samo, da so koristni ob izpadu elektrike, ampak rešujejo življenja v številnih naravnih nesrečah. Ti kompleti vsebujejo vse potrebne pripomočke za situacije brez elektrike ali čiste vode.

Pridobite komplet za pomoč za vsakega od vaših družinskih članov in spakirajte potovalko, če bo potrebna evakuacija.

izpad električne energije komplet pomoči
Primer kompleta za izredne razmere (VIR 1)

Spremljajte novice

Med izpadi električne energije in nesrečami, ki jih pogosto spremljajo, običajno vsi radijski kanali oddajajo pomembne varnostne informacije in tekoče novice. Priskrbite si radio na baterijo, da ne boste preslišali pomembnih novic in navodil.

Če do teh opozoril raje dostopate prek spleta, dodajte med zaznamke uradna vladna spletna mesta, ki objavljajo nujna opozorila za vaše območje. Prepričajte se, da imate prenosni polnilnik za telefon, da bo baterija telefona polna. Preverite tudi, ali lahko dostopate do interneta prek mobilne storitve, saj bo vaš WiFi med izpadom brez povezave. Radio je odlična rezerva, če se ne morete povezati z internetom.

interaktivni zemljevid izklopov
Načrtovane izpade lahko vedno spremljate na ustreznih portalih, npr. Elektro Ljubljana (VIR 2)

Pozanimajte se o načrtu evakuacije

Med izpadi električne energije lahko v določenih primerih pride do izrednih razmer, ki bi lahko ogrozile vaše življenje. Zaradi tega je pomembno da veste, kdaj in kako evakuirati svoj dom. Naredite načrt za razmere, v katerih boste vi in vaša družina spakirali in odšli – lahko bodo trije dnevi brez elektrike, vetrovi višji od 100 km/h ali opozorilo o hudi zimski nevihti. Ko so ti pogoji doseženi, se dogovorite, da boste takoj odšli. To vam preprečuje, da bi “zdržali”, kajti v takem primeru se lahko znajdete še v hujši situaciji.

Načrtujte, kam boste šli in kaj boste odnesli seboj, pa tudi, kje se bodo srečali vaši družinski člani, če ne bodo vsi doma, ko se boste odločili za evakuacijo. Naredite sezname naslovov prijateljev, bližnjih zavetišč in geografsko zaščitenih lokacij. Bolj podroben kot je vaš načrt, manjša je nevarnost napačne komunikacije ali pomembnega orodja, ki ga boste potrebovali med evakuacijo.

Poskrbite za zalogo vode

Ko pride do izpada, je lahko onemogočen tudi vaš dostop do vode. Da se pripravite na to možnost, imejte v svojem domu 3-dnevno zalogo pitne vode na osebo. To bi moralo biti najmanj 2 litra na osebo na dan. Priporočamo vsaj tedensko zalogo vode – veliko bolje je imeti več, kot potrebujete, kot manj. Lahko se založite z zaboji ustekleničene vode ali če želite prihraniti plastiko, lahko vodo shranite v večjih posodah. Te je mogoče ponovno napolniti in so kot nalašč za vse nujne primere doma.

Pri roki imejte dodatno vodo za umivanje in splakovanje. Ta protokol je pomemben za pripravo na vse izredne razmere, še posebej, če imate vodo iz vodnjaka, ki uporablja električno črpalko. Manj verjetno je, da bo izpad prizadel komunalno vodo, vendar se vseeno morate pripraviti na ta scenarij.

Za kuhanje uporabite plin

Če imate plinski ali kombiniran štedilnik, med izpadom elektrike ne boste imeli težav. Tak štedilnik lahko še naprej uporabljate za kuhanje, saj ni odvisen od električne energije. Veliko domov pa ima že električne štedilnike, ki jih ni enostavno ali poceni zamenjati. Enostaven način za delovanje peči med izpadom je nakup kuhalnika na plin.

Kuhalnik vedno uporabljajte zunaj na odprtem prostoru, da preprečite zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Ker bo med izpadom elektrike verjetno prišlo do pomanjkanja plina, se temu izognite tako, da bo rezervoar ves čas poln vsaj do polovice. Preverite njegovo raven vsakič, ko uporabljate žar, in poskrbite, da bo rezervoar vedno napolnjen.

prenosni-plinski-kuhalnik
Če nimate klasičnega plinskega štedilnika, si omislite prenosnega (VIR Freepik)

Naj bo rezervoar vašega avtomobila poln

Ob izpadu električne energije, sploh če bo zaradi izpada potrebna evakuacija, priporočamo, da redno polnite tank.

Da bi vaš avto pripravili na dolgo vožnjo, naj bo rezervoar za gorivo vedno poln vsaj do polovice. Sploh ni moteče, če to postane tudi del vaše rutine! Ne glede na vse, napolnite rezervoar, če obstaja opozorilo o nevihti – nevihte pogosto povzročijo izgubo energije.

Naredite zalogo baterij

Preverite, kakšne baterije potrebujete za svetilke in radio. Dodatne baterije za te naprave imejte vedno pri roki. Shranite jih na lahko dostopnem mestu in preverite, ali imate vsaj dovolj baterij za popolno zamenjavo baterije vsakega orodja. Priporočamo, da imate pri roki dovolj za dvakratno menjavo baterij.

Če vam zmanjka baterij, lahko te pripomočke na kratko zamenjate s telefonom. Odlična zamisel je, da imate pri roki prenosni solarni polnilnik za telefon, da telefonu nikoli ne zmanjka baterije. Ti polnilci ne potrebujejo nobenih baterij, njihovo polnjenje pa je popolnoma obnovljivo za neomejeno količino časa.

generator
VIR Freepik

Pridobite trden vir svetlobe

Luči so idealen vir svetlobe v izrednih razmerah, kot je izpad elektrike. Velike prostore osvetljujejo z razpršeno svetlobo, za razliko od baterijskih svetilk, ki so lahko slepe. Električne luči, ki delujejo na sončno energijo in se polnijo vsakič, ko pridejo v stik z dnevno svetlobo, so odlična izbira. Poleg tega delujejo tudi kot polnilec za telefon. So lahke, trpežne in nepremočljive. Kombinacija solarnih in električnih svetilk je popolna za vaše potrebe, ko se zgodi izpad električne energije.

Zaščitite svoje cevi

Če živite v območju z mrzlimi zimami, poznate nevarnost pokanja cevi. Zimski izpad električne energije poveča to možnost, saj se lahko brez ogrevanja cevi v vaši hiši zelo ohladijo.

Če želite preprečiti pokanje cevi, izolirajte vse cevi, ki bi lahko bile izpostavljene zunanjim temperaturam v primeru okvare ogrevalnega sistema. Zaprite vsa vrata, ki vodijo ven, zlasti garažna, da zadržijo toploto v zaprtih prostorih. Če vas še vedno skrbi, da vam bodo cevi zmrznile, odprite pipo na kapalno vodo.

Če temperatura v vašem domu še naprej pada, zaprite glavni vodni ventil in zaženite vse pipe, dokler vode ne zmanjka. Izplaknite vsa stranišča na enak način. To zagotavlja, da so vaše cevi varne pred pokanjem, tudi če zmrznejo.

izpad električne energije pozimi
Nasveti za izpad električne energije pozimi (VIR 3)

Upoštevajte svoje zdravstvene potrebe

Če imate vi ali vaš družinski član zdravstvene potrebe, ki vključujejo hlajena zdravila ali elektronsko opremo, naredite načrt za te predmete med izpadom električne energije. Razmislite o tem, da bi imeli pripravljen rezervni načrt hlajenja ali vir napajanja, da ga je enostavno izvesti, ko zmanjka elektrike.

Poleg tega se pogovorite z zdravnikom o svojem rezervnem načrtu in prosite za nasvet, kako pripraviti svoje zdravstvene potrebe za naslednji izpad električne energije.

Ne zanemarjajte tudi učinka ekstremne vročine na telo med izpadom elektrike. Vročina je še posebej nevarna za ljudi, stare 65 let in več, ter ljudi s kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca ali sladkorna bolezen. Če prijatelj ali družinski član ustreza temu opisu, mu pomagajte pripraviti se na poletne izpade in preverite, ali mu je zmanjkalo elektrike.

Spremljajte ravni ogljikovega monoksida

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je med izpadi elektrike resna nevarnost, zato upoštevajte vse možne previdnostne ukrepe, da to preprečite. Ogljikov monoksid (CO) je brezbarven plin brez vonja, ki nastaja pri gorenju goriva. Če gorivo gori v neprezračevanem prostoru, se lahko raven CO dvigne na smrtonosno raven – zato smete peči, generatorje in žare uporabljati samo zunaj in stran od zaprtih prostorov.

Da bi zagotovili varnost vas in vaših družinskih članov, si zagotovite detektor CO in ga namestite na katero koli lokacijo, kjer obstaja kakršno koli tveganje kopičenja CO. Detektorji, ki se napajajo z baterijami, bodo delovali tudi, ko ni elektrike – med izpadom se prepričajte, da je v vašem gospodinjstvu vsaj eden.

Ne pozabite zamenjati baterij v detektorju CO.

Zaposlite svoje otroke

Izpadi električne energije so lahko za nekatere otroke razburljivi, za druge pa dolgočasni ali neprijetni. Ne glede na reakcijo vašega otroka je najpomembneje, da ga (zaradi njegove varnosti) spodbujati, da se zabava. Namesto da poudarjate, česa ne morejo storiti brez elektrike, se osredotočite na vse vznemirljive dejavnosti, ki ne potrebujejo električne energije.

Priskrbite zalogo knjig, umetniškega materiala, ugank in iger, ki jih lahko uporabite za takojšnjo zabavo. Poleg tega lahko sončna svetilka z zabavnimi barvami polepša razpoloženje in se uporablja za senčne lutke!

6 nasvetov, kaj ne storiti

Verjetno ste že kdaj doživeli izpad električne energije. Prav tako je zelo možno, da nekatere vaše navade (zlasti poleti) dejansko povečujejo verjetnost izpada električne energije. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se temu izogniti in česa ne storiti, ko zmanjka elektrike.

Ne uporabljajte klimatske naprave temperaturi, nižji od 25 stopinj

Nižjo kot nastavite temperaturo klimatske naprave, več energije porabi. Da preprečite preobremenitev električnega sistema in prihranite stroške energije, nastavite klimatsko napravo na 25 stopinj ali več. Če želite prihraniti še več energije, nastavite klimatsko napravo na višjo temperaturo, ko zapustite prostore.

V vročem vremenu hladilnika ne odpirajte preveč

Bolj kot odprete hladilnik, več energije potrebuje za vzdrževanje svoje temperature. Če želite čim bolj zmanjšati porabo električnega omrežja in prihraniti stroške energije, ne odpirajte hladilnika, razen, če res morate, in ga takoj zaprite.

izpad električne energije - kako ravnati
Povzetek glavnih priporočil (VIR 4)

Za težke naprave uporabite kratke cikle

Naprave, kot so pralni in pomivalni stroji, prav tako porabijo veliko energije. Če želite zmanjšati obremenitev električnega omrežja in prihraniti denar pri računu za elektriko, izberite za te naprave kratke cikle. Delajte samo pri polni obremenitvi, da prihranite dodatno energijo.

Med izpadi ne telefonirajte, raje pošljite SMS

Med izpadom elektrike obstaja večja verjetnost, da bodo ljudje panični. Nekateri se na primer zanašajo na elektronske medicinske naprave, drugi pa se lahko poškodujejo zaradi neurja, ki je povzročilo izpad. Da bi zagotovili odgovor na njihove klice v sili 113, se izogibajte telefonski liniji in raje komunicirajte z besedilnimi sporočili.

Izogibajte se poškodovanih daljnovodov

Če ste med izpadom električne energije zunaj, se držite vsaj 10 metrov stran od morebitnih prekinjenih električnih vodov. Tudi če se zdi, da žice niso pod napetostjo, domnevajte, da so – če tega ne upoštevate, je lahko smrtno nevarno. Elektrika lahko neopazno potuje po tleh in lahko vas doleti električni udar, če niste pozorni na okolico. Če še nihče ni prijavil izpada voda, prijavite izpad lokalnemu elektro podjetju. Če nekdo vzpostavi stik s prekinjeno linijo ali okolico, takoj pokličite 113.

Preverite hladilnik

Če se elektrika ponovno vklopi in niste prepričani, ali je vaš hladilnik ohranil hrano hladno, je ne jejte. Zastrupitev zaradi hrane bo hujša kot še en izlet v živilsko trgovino, tudi če bo predstavljal dodaten strošek.

No, če zmanjka elektrike za 20 minut, je vaša hrana primerna za uživanje. Medtem ko bi moral vaš hladilnik tehnično ohranjati hrano hladno 4 ure, raje preverite, ali pravilno deluje. Če je izpad trajal dlje kot eno uro, s termometrom za hrano preverite notranjo temperaturo vsakega kosa živila hladilnika.

S pravim načrtom je izpad električne energije lažje preživeti!

Ker je izpad električne energije na določenih območjih lahko precej pogost, je nujno, da imate pripravljen načrt. Z zgornjimi nasveti bo vaš naslednji izpad električne energije potekal brez stresa in popolnoma varno. Poleg tega lahko sledite protokolom za varčevanje z elektriko, da zmanjšate verjetnost izpadov in posledično nekoliko lažje plačujete svoje račune.

  • VIR (1) Grand Valley Power
  • VIR (2) Elektro Ljubljana
  • VIR (3) Blog Constellation
  • VIR (4) Grand valley power

Električna prihodnost

http://elektricna-prihodnost.si

Related post