Energetski svetovalci razkrivajo, kako zmanjšati porabo energije v vsakem letnem času

 Energetski svetovalci razkrivajo, kako zmanjšati porabo energije v vsakem letnem času

Energetski svetovalci trdijo, da je vsak od nas lahko arhitekt lastne energetske prihodnosti. S svojimi izkušnjami in znanjem nam pomagajo razumeti, da so majhne spremembe v vsakdanu ključne za velike prihranke.

Pripravili so seznam ukrepov za varčevanje z energijo, ki so preprosti, a učinkoviti, in jih lahko vpletemo v svoj vsakdan brez večjih odrekanj. Zavedanje je prvi korak do spremembe in z njihovo pomočjo smo tega koraka sposobni tudi mi.

Kdo so energetski svetovalci in zakaj jih nujno potrebujemo

Energetski svetovalci so izurjeni strokovnjaki, ki podjetjem in posameznikom pomagajo pri učinkoviti rabi energije. Njihova vloga postaja vse pomembnejša, saj je energetska učinkovitost že eden izmed ključnih dejavnikov v gospodarstvu in okoljevarstvu. Z znanjem o najnovejših tehnologijah in razumevanjem trga energije svetovalci izdelajo strategije, ki zmanjšajo stroške in povečajo energetsko neodvisnost. So most med trenutnimi energetskimi praksami in trajnostnimi cilji, ki jih zasledujemo za bolj zeleno prihodnost.

Kako do energetskega svetovalca?

Če potrebujete strokovnjaka, ki vam bo pomagal optimizirati porabo energije doma ali podjetja, obiščite Panheat.si. Za več informacij o storitvah in svetovanju, ki ga ponujajo, lahko obiščete njihovo kontaktno stran.

Pomladanska energetska prenova doma

Ob prihodu pomladi se narava prebudi, prav tako pa lahko prebudimo in energetsko osvežimo tudi svoj dom. Energetski svetovalci priporočajo, da izkoristimo spomladanske dni za pregled ogrevalnih sistemov in poskrbimo za njihovo učinkovitost pred prihodom hladnejših mesecev. Zamenjava dotrajanih tesnil, dodajanje izolacije na podstrešja in preverjanje izolativnosti fasad so med prvimi koraki za izboljšanje toplotne bilance doma. Energetski svetovalci priporočajo tudi namestitev zunanjih senčil, kot so rolete ali markize, kar bo zmanjšalo potrebo po hlajenju in prispevalo k nižji porabi energije v vročih dneh. Hlajenje prostorov brez klime?

Spomladi energetski svetovalci priporočajo:

 • Dodatna izolacija: Toplotno zaščitite svoje podstrešje z dodatno izolacijo.
 • Tesnjenje odprtin: Preverite in zatesnite vsa okna in vrata, da preprečite uhajanje toplote ali hlada.
 • Nadgradite ogrevalni sistem: Vgradite nastavljive termostate in servisirajte peč za optimalno porabo.
 • Zmanjšajte potrebo po umetni svetlobi: Izberite svetle odtenke za notranje stene in dodajte dekorativna zrcala, ki bodo odsevala in razpršila naravno svetlobo. (1)
energetski svetovalci priporočajo, da izboljšate izolacijo
Do 30 % manj toplotnih izgub z učinkovito izolacijo podstrešja in sten.

Poletna strategija, ki jo priporočajo energetski svetovalci

V poletni vročini pogosto posegamo po klimatskih napravah, da ohranimo prijetno klimo v svojih domovih, a to privede do povečane porabe električne energije. Kako ohraniti primerne temperature brez nepotrebnega povečevanja stroškov za energijo? Energetski svetovalci svetujejo uporabo sodobnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo, ki omogočajo učinkovito izmenjavo toplega in hladnega zraka brez izgube energije. Prav tako priporočajo inverter klimatske naprave, ki so znane po svoji energetski učinkovitosti in sposobnosti ohranjanja konstantne temperature z manjšo porabo energije. Poleg pasivnih tehnik senčenja in nočnega hlajenja so to ključni elementi za pametno in varčno ohlajanje doma poleti. (2)

Za zmanjšanje porabe energije poleti svetovalci priporočajo:

 • Senčenje prostorov: Namestitev senčil in zasaditev zelenja za blokiranje sončnih žarkov.
 • Nočno hlajenje: Zračenje prostorov v večernih in nočnih urah za izkoriščanje hladnejšega zraka.
 • Tesnjenje prostorov: Učinkovito tesnjenje oken in vrat ohranja hlad znotraj prostorov.
 • Prezračevanje z rekuperacijo
 • Inverter klimatske naprave
klimatsko napravo je treba uporabljati pametno
Klimatske naprave uporabljate pametno: termostat nastavite na optimalno, ne prenizko temperaturo, in poskrbite za redno čiščenje.

Energetski svetovalci in jesenska priprava doma

Ko listje porumeni in se dnevi skrajšajo, je čas za jesenski pregled doma. Energetski svetovalci izpostavljajo pomen prilagoditve našega doma na nižje temperature, da zmanjšamo porabo energije. Priporočajo temeljit pregled ogrevalnih sistemov, izolacijo vodovodnih cevi ter dodatno zatesnitev oken in vrat, ki preprečujejo izgubo toplote. S pravilno uporabo termostatov lahko učinkovito uravnavamo ogrevanje in izkoristimo toplejše sončne ure za ogrevanje prostorov, zvečer pa s tem zmanjšamo potrebo po dodatnem ogrevanju.

Jesenske priprave na hladnejše mesece naj vključujejo:

 • Servis ogrevalnih sistemov: Zagotovite njihovo brezhibno delovanje še pred zimo.
 • Toplotna izolacija cevovodov: Preprečite izgube toplote z ustrezno izolacijo.
 • Natančna regulacija temperature: S časovniki in sobnimi termostati dosezite optimalno in ekonomično ogrevanje.
energetski svetovalci priporočajo kako jeseni znižati stroške elektrike
Energetski svetovalci pozivajo, da sledite tem korakom in si zagotovite prijetno bivanje ter hkrati poskrbite za nižje stroške električne energije v jesenskih mesecih.

Zimski izzivi in rešitve energetskih svetovalcev

Zima prinaša izzive v obliki višjih računov za ogrevanje. Energetski svetovalci izpostavljajo toplotne črpalke kot eno izmed najcenejših in najučinkovitejših rešitev za ogrevanje. Sodobne toplotne črpalke so ob pravilni montaži in optimalni uporabi sposobne znatno zmanjšati energetsko porabo in emisije CO2. Lahko se odločite tudi za varčno ogrevanje z IR paneli. Poleg tega je ključno, da poskrbite za vzdrževanje obstoječega sistema in posodobitev izolacije, kar zagotavlja, da toplota ostane tam, kjer je najbolj potrebna – v vašem domu.

Za zimsko obdobje energetski svetovalci priporočajo:

 • Investicija v toplotno črpalko: Izberite toplotno črpalko, ki je primerna za vaše potrebe in uživajte v učinkovitosti ter nizkih stroških ogrevanja.
 • Optimizacija izolacije: Zagotovite, da so stene, podstrešje in cevovodi ustrezno izolirani, s čimer boste preprečili toplotne izgube.
 • Inteligentno upravljanje temperature: Nastavitev termostata na ekonomično temperaturo, ki še vedno zagotavlja udobje, brez nepotrebne porabe. Več o pametnih hišah. (3)
energetski svetovalci priporočajo toplotne črpalke
Odločite se za toplotno črpalko, s katero boste stroške ogrevanja znižali za do 70 %.

Energetski svetovalci in prehod na zeleno energijo

Energetski svetovalci so tisti, ki posameznikom in podjetjem pokažejo pot k večji energetski samozadostnosti. Osredotočajo se na integracijo obnovljivih virov, kot so sončne elektrarne. Slovenija je s pomočjo obnovljivih virov energije v letu 2022 proizvedla kar 23-% delež električne energije.

Njihova strokovnost je nepogrešljiva pri izbiri in namestitvi sistemov, kot so solarni paneli, toplotne črpalke, prezračevalni sistemi z rekuperacijo in drugi, ki so se izkazali za stroškovno učinkovite.

Svetovanje vključuje tudi pomoč pri pridobivanju subvencij in kreditov, ki so na voljo za takšne investicije, zagotavljanje, da je prehod na obnovljive vire čim bolj preprost in dostopen.

VIR (1) – Energy.gov
VIR (2) – GreenMatch
VIR (3) – Choice

Masa

Related post