Energetska učinkovitost: kako se pripraviti na prenovo doma

 Energetska učinkovitost: kako se pripraviti na prenovo doma

Ste se kdaj zbudili sredi noči, ker vas je zeblo, in se spraševali, ali je vaš dom res energetsko učinkovit? Ali pa ste prejeli visok račun za elektriko in se vprašali, kako bi ga lahko znižali? Energetska učinkovitost ni nekaj, kar lahko preložimo na jutri. Je praktična rešitev, ki vpliva na vaše vsakdanje življenje, udobje in stanje v denarnici. Namesto vas smo preverili, kako se učinkovito pripraviti na energetsko prenovo svojega doma. Odločili smo se, da gremo dlje od običajnih nasvetov in vam ponudimo konkretne korake, ki jih lahko v praksi uporabite takoj. Ste pripravljeni na energetsko preobrazbo svojega doma? Berite naprej→

Kaj je energetska učinkovitost in zakaj bi tudi vam morali biti mar

Energetska učinkovitost ni le fraza, ki jo slišimo v novicah ali na sestankih o trajnostnem razvoju. Gre za konkretno strategijo, ki vam lahko pomaga zmanjšati stroške in izboljšati kakovost življenja. Toda kaj točno pomeni?

Pojem energetska učinkovitost opisuje razmerje med količino energije, ki jo porabimo, in rezultatom, ki ga s tem dosežemo. Na primer, energetsko učinkovita žarnica porabi manj električne energije za enako količino svetlobe kot manj učinkovita žarnica.

Energetska učinkovitost se ne nanaša samo na električne naprave; zajeti so tudi načini, kako izoliramo svoj dom, kako ga ogrevamo, hladimo in celo, kako ga zračimo.

Je energetska učinkovitost res tako pomembna?

Zakaj bi tudi vam moralo biti mar? Prvič, energetska učinkovitost vam prihrani denar. Manj energije kot porabite, nižji so vaši stroški. Drugič, zmanjšanje porabe energije pomeni manjši vpliv na okolje. In tretjič, energetsko učinkovit dom je bolj udoben. Nikogar ne veseli prepih v hiši ali previsoki stroški za hlajenje poleti.

Preverili smo, kako lahko svoj dom naredite bolj energetsko učinkovit, ne da bi pri tem žrtvovali udobje ali kakovost življenja.

5 ključnih ukrepov za energetsko prenovo doma

Energetska učinkovitost je sinonim za toplotne črpalke

Toplotne črpalke so postale ena izmed najbolj priljubljenih rešitev za ogrevanje in hlajenja doma. Delujejo tako, da toploto le prenesejo iz enega okolja v drugo in je ne proizvajajo same. Pohvalijo se lahko s tem, da je njihova energetska učinkovitost veliko večja kot pri tradicionalnih metodah ogrevanja. Toplotne črpalke so odlična izbira za tiste, ki si želite tih, varčen in popolnoma avtomatiziran sistem.

Sončne elektrarne vam omogočajo popolno samooskrbo z električno energijo

Sončne elektrarne so odlična dolgoročna naložba. Ne samo, da zmanjšajo vaš račun za elektriko, ampak tudi omogočajo, da proizvedete lastno, zeleno energijo. Z dodatkom baterijskega hranilnika lahko odvečno energijo shranite za kasnejšo uporabo. Da, s sončno elektrarno ste lahko v celoti samooskrbni. Energetska učinkovitost? Zelo visoka.

Optimalna rešitev je sončna elektrarna na ključ.

Z električnimi avtomobili boste zmanjšali onesnaženje okolja

Električni avtomobili so prihodnost mobilnosti. Z naraščajočo infrastrukturo polnilnih postaj in izboljšanjem tehnologije baterij postajajo vse bolj dostopni. Svoje e-vozilo lahko napolnite z domačo sončno elektrarno in tako še dodatno prihranite.

Če ogrevate z IR paneli, vas energetska učinkovitost ne rabi skrbeti

IR paneli so inovativna rešitev za ogrevanje vašega doma. Delujejo na principu infrardečega sevanja, kar pomeni, da neposredno ogrevajo predmete in osebe v prostoru, namesto da bi ogrevali zrak. Njihova energetska učinkovitost je zato zelo visoka, kar boste opazili tudi pri nižjem znesku na položnici za elektriko.

Prezračevanje z rekuperacijo je energetsko varčno

Prezračevanje z rekuperacijo je sistem, ki vam omogoča, da toploto ohranite v prostoru, medtem ko ga prezračujete. To je še posebej koristno v zimskih mesecih, ko je ogrevanje najbolj potrebno. Sistem prezračevanja z rekuperacijo deluje tako, da izkorišča toploto izhodnega zraka za predgrevanje hladnega vhodnega zraka. (1)

UkrepPrednostiSlabostiDolgoročne koristi
Toplotne črpalkeUčinkovito ogrevanje in hlajenje, nižji stroškiZačetna investicijaDolgoročni prihranki, energetska učinkovitost
Sončne elektrarneNižji računi za elektriko, neodvisnostZačetna investicija, vremeZelena energija, možnost shranjevanja energije
Električni avtomobiliNi stroškov za gorivo, manjši vpliv na okoljeOmejen doseg, čas polnjenjaManjši stroški vzdrževanja, ni emisij
IR paneliNizka poraba energije, hitro ogrevanjeZačetna investicijaDolgoročni prihranki, boljše zdravje
Prezračevanje z rekuperacijoEnergetska učinkovitost, svež zrakZačetna investicija, potreben prostorNižji stroški ogrevanja, boljša kakovost zraka
Energetska učinkovitost posameznih ukrepov za prenovo doma

Vsak od teh ukrepov ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da izberete tiste, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam in življenjskemu slogu. Poleg tega smo dodali stolpec za dolgoročne koristi, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi.

Kako izbrati pravo opremo za vaš dom

Pri doseganju energetske učinkovitosti doma je ključnega pomena izbira prave opreme. Vsaka naprava, ki jo nameravate kupiti, ima energijsko nalepko, kjer je opredeljena njena energetska učinkovitost. Energijski razred, ki je označen na nalepki, je odličen pokazatelj tega, kako učinkovita in varčna je določena naprava.

Inverter klimatske naprave

Inverter klimatske naprave so odličen primer, kako lahko tehnologija izboljša energetsko učinkovitost. Klime z inverterskim motorjem prilagajajo hitrost kompresorja glede na trenutne potrebe, kar zmanjšuje porabo energije.

Pri odločitvi vam lahko pomagamo tudi mi! Kontakt →

Kriteriji za izbiro opreme

  • Energijska nalepka: Vedno izbirajte naprave, da je energetska učinkovitost vsaj v razredu A ali B, še boljše v A+, A++ in A+++.
  • Velikost prostora: Velikost in zmogljivost naprave morata biti prilagojeni prostoru, ki ga nameravate ogrevati ali hladiti.
  • Cena in subvencije: Poleg začetne cene upoštevajte tudi možnost subvencij in dolgoročne prihranke pri računih za električno energijo.

Energetska učinkovitost je s subvencijami Eko sklada dosegljiv cilj

V Sloveniji imamo na voljo več možnosti finančne podpore za izboljšanje energetske učinkovitosti vašega doma. Eko sklad ponuja različne subvencije in kredite za nakup energetsko učinkovite opreme in izvedbo sanacijskih del. Na voljo so subvencije za toplotne črpalke, sončne elektrarne, prezračevalne sisteme z rekuperacijo in nakup električnih vozil.

6 preprostih idej za energetsko učinkovit dom

Si želite, da bi bila energetska učinkovitost vašega doma večja, a se ne želite spustiti v prenovo? Popolnoma razumljivo. Za vas smo pripravili nekaj preprostih, a nič manj učinkovitih idej:

  1. Pametni termostati: Omogočajo natančno nastavitev temperature in s tem prihranek energije.
  2. LED žarnice: Porabijo do 80 % manj energije v primerjavi s tradicionalnimi žarnicami.
  3. Izolacija: Dobro izoliran dom je ključ do manjše porabe energije.
  4. Inverter klimatske naprave: Za učinkovito in prilagodljivo hlajenje.
  5. Avtomatske naprave za varčevanje z vodo: Zmanjšajte porabo vode in s tem tudi energije za njeno ogrevanje. Dobra izbira je tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo.
  6. Energetsko učinkoviti gospodinjski aparati: Pri izbiri gospodinjskih aparatov bodite pozorni na energijsko nalepko. (2, 3)

Pri energetski prenovi doma vam pomagajo Panheat specialisti. Spoznajte, kaj je energetska učinkovitost pod eno streho. Preberite več →

VIR (1) – Energy.gov
VIR (2) – Energy Savings Trust
VIR (3) – Elemental Green

Masa

Related post