Trajnostna mobilnost: električni avto da ali ne?

 Trajnostna mobilnost: električni avto da ali ne?

Električni avto da ali ne? To je vprašanje, s katerim se sooča praktično vsak voznik jeklenega konjička. K temu nas namreč zavezuje evropska zakonodaja. Obvezni prehod na električne avtomobile znotraj EU je tako predviden do leta 2035, z namenom zmanjšanja emisij CO2, kot je to predpisano v predlogu “Fit for 55”.

To pomeni, da se od leta 2035 znotraj EU ne bi smeli več prodajati novi avtomobili z motorji na notranje zgorevanje, torej vsi avtomobili na bencinski, dizelski ali hibridni pogon. Vse to z namenom, da se do leta 2050 doseže cilj podnebne nevtralnosti.

Na vprašanje: “Električni avto da ali ne” so že zdavnaj odgovorila, podjetja kot so Jaguar, Volvo, Bentley in Ford, ki napovedujejo, da bodo do leta 2030 izdelovala samo električne avtomobile

Električni avto da ali ne: kako daleč je prehod na električni vozni park?

Bodimo iskreni. Prehod na električni vozni park ni več tako zelo daleč in prepričani smo, da bo vedno večja težnja po doseganju omenjenih ciljev. Prav je, da se na tem mestu vprašamo, ali so te težnje upravičene ali pa gre le za muho enodnevnico in pritisk lobijev, ki so v avtomobilski industriji resnično veliki. Glavno vprašanje je: “Električni avto da ali ne?” 

Kot strokovnjaki, ki se z obravnavano problematiko ukvarjamo vsakodnevno, vam ponujamo vpogled v to, kako evropska regulativa vpliva na panogo avtomobilizma. Raziščimo torej področje emisij, učinkovitosti, stroškov in infrastrukturnih izzivov, s katerimi se bomo morali slej kot prej soočiti. 

Bodite korak pred drugimi in pripravljeni na prihodnost. Nadaljujte branje in se podučite o tem, kako lahko vaša izbira jeklenega konjička vpliva k trajnostni mobilnosti in konec koncev na vaše vsakdanje življenje.

Ali je morda čas, da električnim vozilom dahnete svoj “Da”?

Električni-avto-da-ali-ne-EU
Električni avto da ali ne: polnilna postaja je znanilka prihajajoče spremembe, ki jo napoveduje evropska zakonodaja in je del širšega načrta “Fit for 55”, s ciljem podnebne nevtralnosti do leta 2050. 

Električni avto da ali ne: emisije CO2 in obvladovanje podnebnih sprememb

Električni avtomobili, kot odgovor na okoljske spremembe, so izjemnega pomena pri zmanjševanju izpustov CO2. Vozilom na dizelski in bencinski pogon strokovnjaki namreč pripisujejo glavno krivdo za podnebne spremembe. Po ocenah Evropske agencije za okolje (EEA) je kar 23 % vseh emisij  CO2 v EU posledica uporabe vozil na notranje zgorevanje. (1)

Razumljivo se na tem mestu pojavi vprašanje, električni avto da ali ne? Novodobnim električnim vozilom se pripisuje zmožnost rekordnega zmanjšanja teh emisij, kar brez dvoma prispeva k ohranjanju zelenega planeta. 

Izpusti CO2 so pri električnih avtomobilih trikrat manjši

Bodimo nekoliko konkretnejši. Pri iskanju odgovora na vprašanje: “Električni avto da ali ne?” ugotavljamo, da so izpusti COzaradi električnih avtomobilov v  povprečju približno trikrat manjši kot v primerjavi z avtomobilom na bencinski pogon.

Glede na te ugotovitve lahko sklepamo, da bo prehod na električne avtomobile do leta 2035 pripomogel k zmanjšanju letnih emisij CO2 samo v Evropi za več milijonov ton. Ni potrebno posebej poudarjati, kako zelo bi se s tem izboljšala zrak, ki ga dihamo, in okolje, v katerem živimo, kajne?

Primerjava električnih, bencinskih in dizelskih avtomobilov

Pri odgovoru na vprašanje električni avto da ali ne nam lahko pomaga spodnji prikaz primerjave emisij CO2 med električnimi, bencinskimi in dizelskimi avtomobili. Jasno je razvidno, da električna vozila v povprečju proizvedejo tudi do trikrat manj emisij kot avtomobili na dizelski in bencinski pogon.

Seveda je to odvisno od modela in tipa vozila, njegove učinkovitosti in vira električne energije v primeru električnih avtomobilov. 

Vrsta vozilaEmisije CO2 (g/km)
Električni avtomobil50
Bencinski avtomobil150
Dizelski avtomobil130
Primerjava emisij CO2 med električnimi, bencinskimi in dizelskimi avtomobili. (2)

Električni avtomobili predstavljajo pomemben korak do boljšega podnebja in močno prispevajo k zmanjšanju emisij CO2. Kljub temu krožijo različne govorice o njihovi učinkovitosti in miti povezani z okoljskimi vprašanji.

Ovrzimo mite in odgovorimo na vprašanje električni avto da ali ne

V nadaljevanju predstavljamo 3 najpogostejše mite, ki jih bomo bodisi potrdili ali ovrgli. Z enim samim ciljem, da ne bo več dileme in vprašanj, kot so: “Električni avto da ali ne?”

Mit o “umazani” elektriki 

Zagotovo ste že slišali za mit o “umazani elektriki”, ki je pogojena s proizvodnjo električne energije iz fosilnih goriv. Kakorkoli obračamo, je dejstvo, da so električni avtomobili v primerjavi z bencinskimi in dizelskimi vozili okolju bolj prijazni, saj proizvajajo manj emisij CO2. Raziskave kažejo, da so emisije iz električnih avtomobilov vsekakor nižje. 

Pri odgovoru na vprašanje električni avto da ali ne pa upoštevajmo tudi trend, h kateremu stremi razvoj tudi v avtomobilizmu. Trend je namreč, da se sončna energija, energija vetra, hidroelektrarne, biomasa in geotermalna energija pretvorijo v električno energijo

Mit o neučinkovitosti električnih avtomobilov pri zmanjševanju emisij CO2

Ko se poraja vprašanje: “Električni avto da ali ne?” kaj kmalu naletimo na mit o neučinkovitosti električnih konjičkov pri zmanjševanju emisij CO2. Vendarle pa je tudi ta mit povsem neupravičen. Nasprotno!

Študije so pokazale, da so električni avtomobili ključnega pomena za zmanjšanje emisij v prometu, podobno kot je to na področju ogrevanja z IR paneli

Miti o omejenem dosegu

Marsikdo se je ob misli na prehod na električne avtomobile in zavezo EU o brezogljični družbi vprašal, ali bo to sploh izvedljivo. Dejstvo je, da so prvi primeri električnih avtomobilov imeli veliko prekratek domet, kar pomeni, da je bila že nekoliko daljša vožnja, npr. več kot 100 kilometrov, pravi izziv.

A naj vas pri odgovoru na vprašanje: “Električni avto da ali ne?” nekoliko pomirimo. Z napredkom tehnologije in razširitvijo polnilne infrastrukture so električni avtomobili postali enostavnejši način za vožnjo po vsakodnevnih opravkih kot tudi daljše izlete. 

Električni avto da ali ne: mit o astronomskih stroških in nedosegljivosti električnih avtomobilov

Če smo do zdaj uspeli ovreči vse tri mite, pa na prvi pogled izgleda kot sveta resnica zadnji, četrti mit. To je mit o nerazumno visokih cenah električnih avtomobilov. A nikar tako hitro! Ker je EU in s tem Sloveniji v interesu, da spodbudi prehod na električna vozila, so v ta namen vedno znova na voljo subvencije in druge finančne olajšave.

In če se svojemu jeklenemu konjičku vendarle ne želite odpovedati? Potem se lahko odločite za alternativno možnost – predelavo avta na elektriko. Zato tudi, ko gre za ceno lahko na vprašanje: “Električni avto da ali ne?” kar preprosto pozabite.

Mimogrede, na voljo so tudi subvencije za sončne elektrarne kot tudi za prezračevalni sistem. Tako ni več razlogov za odlašanje glede tako pomembnih odločitev kot sta vaše zdravje in način življenja, kajne?

Električni-avto-miti-resnice
Nekoč resnica, danes le še mit. Električna vozila in polnilne postaje premagujejo vedno daljše razdalje in rušijo mite o omejenem dosegu. Tako postaja odgovor na vprašanje: “Električni avto da ali ne” vedno bolj jasen in odločen: “DA”. 

In končno: električni avto da ali ne?

Ko se odločamo glede tako ključnih vprašanj, kot je: “Električni avto da ali ne?”, moramo gledati širšo sliko. Dobro je, da vsak mit obravnavamo strogo resno, k njemu pristopimo na dosleden in analitičen način in se pri tem osredotočimo na dejstva. Na podlagi vseh informacij, ki so javno dostopne kot tudi na podlagi praktičnega znanja, ki smo ga pridobili z vsakodnevno obravnavo predstavljene tematike, smo prišli do naslednjih ugotovitev:

  • Električni avtomobili niso več oddaljena prihodnost, temveč vprašanje, s katerim se je potrebno soočiti tukaj in zdaj. 
  • Tako kot druga področja, kjer se elektrika vedno bolj uveljavlja (ogrevanje in klimatizacija prostorov), so vedno bolj priljubljeni tudi električni avtomobili.
  • Ko se pojavi vprašanje “Električni avto da ali ne?”, se je potrebno zavedati dejstva, da sodobna vozila težijo k zmanjšanju emisij CO2, kjer imajo električna vozila osrednjo vlogo. 
  • Zaveza k prehodu na električni avto do leta 2035 ni le trend v avtomobilski industriji, ampak tudi boljši odnos do našega planeta, saj prispevajo k čistejšemu zraku, od česar ima korist celotna družba. (3)
elektricni-avto-da-ali-ne-emisije-co2
S skokovitim napredkom, razvojem električnih avtomobilov ter zavezo k zmanjšanju emisij CO2 postajajo električni avtomobili osrednjega pomena v boju proti podnebnim spremembam in ohranjanju zelenega planeta. 

Zato lahko ob koncu tega članka zaključimo, da so miti o “umazani elektriki”, neučinkovitosti električnih avtomobilov v boju s podnebnimi spremembami in njihovem omejenem dosegu iz trte zviti. Priča smo tehnološkemu napredku, lažji dostopnosti infrastrukture in večji praktičnosti električnih avtomobilov. Zato lahko na vprašanje: “Električni avto da ali ne?” enoznačno odgovorimo: “DA, električni avtomobili so odločitev za trajnostno upravljanje z energenti in kot takšni, pametna odločitev za prihodnost našega planeta.”

Zdaj je čas, da se pridružite v boju k prehodu na električni vozni park, ki bo trajnostno naravnan in prijaznejši do našega planeta. In ne pozabite: električni avto ni le korak naprej za okolje, ampak odločitev za boljše življenje vsakega izmed nas. 

VIR (1) – Evropski svet
VIR (2) – EEA
VIR (3) – EPA

Masa

Related post