Zakaj so električna vozila v Sloveniji vedno bolj priljubljena

 Zakaj so električna vozila v Sloveniji vedno bolj priljubljena

Glede na trend v zadnjih letih lahko z gotovostjo trdimo, da so električna vozila v Sloveniji vedno bolj priljubljena. Rast trga električnih vozil je bila kljub pandemiji COVID-19 in ozkim grlom v industriji precejšnja in še vedno narašča. Strokovnjaki trdijo, da se bo v primeru naraščanja trenda zgodilo nepredstavljivo – električna vozila v Sloveniji bodo presegla prodajo vozil na klasični motorni pogon.

Preberite, zakaj so električni avtomobili tako priljubljeni, vse o njihovih prednostih in kako do davčnih olajšav ter finančnih subvencij. Pazite, pogoji za pridobitev subvencije so bili posodobljeni 23. 6. 2023, v članku pa smo predstavili novosti.

Koliko je registriranih električnih vozil v Sloveniji

V letu 2022 je bila polovica registriranih osebnih avtomobilov na dizelski, 46 % avtomobilov pa na bencinski pogon. Število osebnih avtomobilov na hibridni pogon je naraslo za 54 %, na skoraj 24.800, kar predstavlja 2 % vseh registriranih osebnih avtomobilov. Število osebnih avtomobilov na električni pogon se je povečalo za 47 %, na skoraj 8.000, kar pomeni, da so električna vozila v Sloveniji predstavljala 0,7 % vseh registriranih osebnih vozil. (1)

Če pogledamo nove avtomobile, ki so bili registrirani v 2022, vidimo, da je bilo 20 % od teh na hibridni pogon, 5 % pa na električni pogon. Število prvih registracij za električna vozila v Sloveniji je naraslo za tretjino, kar 32 %. (1)

električna vozila v Sloveniji delež
Nove registracije za električna vozila v Sloveniji posredno pokažejo, da izboljšujemo učinkovitost vozil v cestnem prometu. Z elektrifikacijo vozil pozitivno vplivamo na zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in onesnaževal, saj promet predstavlja skoraj tretjino slovenskih izpustov toplogrednih plinov. Slika vir (1)

Zakaj električna vozila v Sloveniji skokovito pridobivajo na priljubljenosti

 • Manjši vpliv na okolje

  Električna vozila ne oddajajo škodljivih emisij in tako bistveno manj onesnažujejo zrak kot avtomobili na bencin ali dizel. Res je, da se elektrika za polnjenje večinoma proizvaja iz fosilnih goriv, vendar električni avtomobili kljub temu proizvedejo manj CO2 zaradi učinkovitosti električnega motorja. V primeru, da se elektrika proizvaja iz obnovljivih virov energije, pa je vpliv na okolje res zanemarljiv.

 • Manjši stroški

  Električna vozila v Sloveniji so cenejša za uporabo, saj je pri nas elektrika na prevoženi kilometer cenejša, kot sta bencin ali dizel. Zlasti, če avto polnite doma in po nižji tarifi. Koliko stane polnjenje električnega avtomobila in 10 učinkovitih načinov, s katerimi boste zmanjšali račun za elektriko.

 • Manj vzdrževanja

  Ker ima električni avtomobil manj gibljivih delov kot klasični avtomobili na motorni pogon, potrebuje manj vzdrževanja. Poleg tega so določene komponente manj obremenjene, na primer zavore zaradi regenerativnega zaviranja, kar podaljša njihovo življenjsko dobo.

 • Večja učinkovitost

  Električni motorji so veliko bolj učinkoviti od klasičnih motorjev z notranjim izgorevanjem, saj velik del električne energije pretvorijo v koristno moč za pogon avtomobila, medtem ko klasični motorji večino energije pretvorijo v toplotno.

 • Manj hrupa

  Velika prednost električnih vozil je tudi ta, da so veliko tišja kot avtomobili na bencin ali dizel.

 • Samooskrba z energijo

  Imate doma sončno elektrarno? Odlično, saj lahko svoje električno vozilo polnite doma in na ta način prihranite precej denarja. Več o solarni energiji in polnjenju električnega avtomobila s solarnimi paneli.

 • Subvencije in davčne olajšave

  Za električna vozila v Sloveniji imate na voljo kup finančnih ugodnosti, tako fizične osebe kot podjetniki. Kot občani lahko zaprosite za subvencijo Eko sklada, kot prave osebe pa izkoristite odbitek DDV-ja, 40-odstotno investicijsko olajšavo za vlaganja v digitalno preobrazbo in zeleni prehod ter ničelno boniteto za uporabo službenega električnega vozila.

Potrebujete električno polnilnico za avtomobil? Obrnite se na Panheat.

električna vozila v Sloveniji in finančne
Več o subvencijah Eko sklada in davčnih olajšavah smo predstavili v spodnjih poglavjih. Obvezno branje za vse, ki kupujete električni avtomobil.

Subvencije Eko sklada za električna vozila v Sloveniji

Če se odločate za nakup električnega vozila, ne pozabite na subvencijo Eko sklada, ki vam lahko znesek občutno zniža. 23. 6. 2023 sta bila objavljena nova javna poziva za nepovratne finančne spodbude za električna vozila v Sloveniji, in sicer 107SUB-EVOB23 za občane in 108SUB-EVPO23 za pravne osebe. (2)

Novosti pa so:

 • Poviša se subvencija za električna vozila z vrednostjo do 35.000 EUR.
 • Namesto testnih električnih vozil se sofinancira nakup rabljenih.
 • Vlogo lahko oddate preko portala e-Uprava.

Spodaj smo predstavili, kakšna je višina subvencije, če želite kot fizična oseba kupiti nov ali rabljen električni avtomobil.

Električno voziloVrednost vozila (z DDV)Subvencija Eko sklada
novo M1 ali N1do 35.000 EUR6.500 EUR
novo M1 ali N1od 35.000 do 65.000 EUR4.500 EUR
rabljeno M1 ali N1do 30.000 EUR3.000 EUR
rabljeno M1 ali N1od 30.000 do 65.000 EUR2.000 EUR
Višina subvencije Eko sklada za nova in rabljena električna vozila v Sloveniji glede na vrednost vozila.

Olajšave za električna vozila v Sloveniji za pravne osebe

Električna vozila v Sloveniji so predvsem pri pravnih osebah kar pogosta investicija, saj je mogoče odšteti DDV za nakup vozila, plačan v letu 2022 (po 23. januarju 2022), in uveljavljati 40-odstotno davčno olajšavo za investicijo v električni avtomobil. Poleg tega so električna vozila v Sloveniji oproščena nekaterih drugih dajatev. (3)

Opozarjamo, da kot pravna oseba niste upravičeni do subvencije Eko sklada za nakup rabljenega električnega vozila. Če ste pravna oseba, lahko pridobite le subvencijo za nakup novega električnega vozila. Najvišja vrednost vozila, da še lahko pridobite subvencijo, je 65.000 bruto z vključenim DDV.

Novost za pravne osebe v zvezi z oddajo vloge na Eko sklad:

Od 26. 6. 2023 dalje lahko kot pravna oseba oddate vlogo za pridobitev subvencije za nakup električnega vozila kar preko portala SPOT. Vloge, ki bodo oddane preko portala, bodo obdelane hitreje.

Pogosta vprašanja v zvezi z električnimi avtomobili in koristne informacije pred nakupom.

Vas zanima več?
Na nas se lahko obrnete s kakršnim koli vprašanjem in z veseljem vam bomo odgovorili.

VIR (1) – Stat.si
VIR (2) – Eko sklad
VIR (3) – Interreg Europe

Masa

Related post