Ali je električna polnilna postaja najbolj zanesljiva rešitev za polnjenje e-avtomobila?

 Ali je električna polnilna postaja najbolj zanesljiva rešitev za polnjenje e-avtomobila?

Tudi vas mučijo visoke cene bencina in dizla? Slaba novica, verjetno bodo v prihodnosti še višje. Razmišljajte pametno in se pravočasno odločite za nakup električnega vozila. Če želite popoln komplet, ga bo dopolnila hišna električna polnilna postaja. Včasih so bila e-vozila modna muha, zdaj pa se vsi strinjamo, da je električna mobilnost naša prihodnost – ne glede na to, ali ste nanjo pripravljeni ali ne.

V prejšnjem prispevku smo se na široko razpisali o električnih vozilih v Sloveniji, danes pa bomo predstavili, kaj je in kako deluje električna polnilna postaja ter kakšne so njene prednosti. Pripravili smo tudi kratek priročnik, s pomočjo katerega boste lažje izbrali optimalno vrsto polnilne postaje.

Kaj je hišna električna polnilna postaja

Hišna električna polnilna postaja, pogosto imenovana EV (angl. “Electric Vehicle”), je naprava, ki dobavlja električno energijo za polnjenje vašega električnega vozila. Deluje kot posrednik med virom električne energije in baterijo, ki je vgrajena v vozilu. Laično lahko rečemo, da pretvarja elektriko iz omrežja v obliko, ki jo baterija vašega avtomobila lahko sprejme. (1)

električna polnilna postaja ali javne polnilnice
Verjetno se sprašujete, zakaj hišna polnilna postaja, če pa so na voljo javne polnilne postaje?

Kako je s polnjenjem e-vozil na javnih polnilnih postajah v Sloveniji

Javna infrastruktura polnilnih postaj se iz leta v leto širi, a kljub temu večina voznikov avto še vedno polni doma. Trajalo bo še kar nekaj časa, preden bodo javne polnilnice dostopne tako enostavno kot bencinske črpalke.

Ena glavnih skrbi prihodnjih kupcev električnega avtomobila je, ali bo baterija imela dovolj energije, da boste prišli do cilja? Ste vedeli, da za to obstaja poseben izraz – tesnoba zaradi dosega. Zavedajte se, da boste nenehno iskali javno polnilno postajo, čakali na prost priključek in nato čakali, da se vozilo napolni, kar ni ravno efektivna uporaba vašega časa.

Če bo pred vašo hišo stala električna polnilna postaja, boste imeli vsaj eno skrb manj, saj boste od doma vedno odšli s polno baterijo. Da ne omenjamo, da je veliko bolj priročno avtomobil polniti doma, kadar želite, kot pa nenehno iskati javno polnilnico.

javne električne polnilne postaje po Evropi
Število javnih električnih polnilnih postaj po Evropi, iz katere vidimo, da Slovenija kar močno zaostaja za drugimi evropskimi državami. Naš delež, ki ga prispevamo v Evropi, je le 0,3-odstoten. Če živite v Sloveniji, je domača električna polnilna postaja pred vašo hišo najboljša izbira. Vir slika (2)

Prednosti, ki jih nudi hišna električna polnilna postaja

 • Je priročna in enostavna za uporabo:
  Če imate polnilno postajo pred hišo, lahko baterijo svojega e-vozila napolnite kadar koli. Medtem ko spite, jeste, delate ali se sproščate. Pozabite na številne aplikacije in kartice za polnjenje. Gre za neprecenljivo udobje, ki se mu ni pametno odreči. Kot da bi na domu imeli osebno bencinsko črpalko, kar se ne sliši slabo, kajne?

 • Prihrani denar:
  Če boste električni avtomobil polnili s hišno električno polnilnico, boste prihranili na stroških elektrike. Cena električne energije v domačem omrežju je običajno nižja kot v javnih polnilnicah.

 • Prihrani čas:
  Iskanje javne polnilne postaje je zamudno, potem pa morate čakati še na prost priključek. In to še ni vse! Potem morate še počakati, da se vam vozilo napolni. A ne bi bilo lažje, da bi pred vašo hišo stala električna polnilna postaja?

 • Prijazna do okolja:
  Hišna električna polnilna postaja omogoča večjo samooskrbo z okolju prijazno zeleno energijo. Polnilnico lahko združite s sončno elektrarno in električno energijo pridobivate iz obnovljivih virov. Bolj ekološko ne gre!

Kako do subvencije Eko sklada za nakup električnega vozila?

električna polnilna postaja s sončno elektrarno
Če boste električno energijo pridobivali iz domače sončne elektrarne, boste poskrbeli za zeleno in trajnostno energijo, ki jo lahko uporabite tako za polnjenje električnega vozila kot za napajanje doma. Dve muhi na en mah.

Katere vrste hišnih polnilnih postaj poznamo

Na tržišču obstajajo tri glavne kategorije električnih polnilnic, ki se razlikujejo po moči oziroma hitrosti polnjenja.

Električna polnilna postaja TIP 1

Polnilnica tipa 1 je najpočasnejši način polnjenja. E-vozilo priključite v klasično gospodinjsko vtičnico s kablom, ki je običajno priložen. To je dostopna in cenovno ugodna varianta, saj ne potrebujete vgradnje dodatne opreme. Največja moč polnilnice tipa 1 je 2,3 kW, kar pomeni, da je primerna zgolj za manjše avtomobile in kratke vožnje.

Za ilustracijo, mali osebni avtomobil Nissan Leaf s kapaciteto baterije 40 kWh bi se polnil približno 20 ur. Večina kupcev se raje odloči za polnilno postajo tipa 2.

Električna polnilna postaja TIP 2

Polnilnica tipa 2 je hitrejša, pametnejša in bolj učinkovita kot tip 1, saj gre za ločeno polnilno postajo. Ponuja razmeroma visoke hitrosti polnjenja, kar pa je odvisno tudi od njene izhodne moči, ki se giblje med 3,7 in 22 kW moči. Vgradnjo polnilne postaje izvedejo strokovni monterji, vendar načeloma ne potrebujete dragih nadgradenj omrežja. Na električno omrežje se priključi prek 1-faznega ali 3-faznega priključka. Morda boste zasledili tudi izraz polnjenje z izmeničnim tokom.

Kako hitro bo s tipom 2 napolnjen moj električni avto?

 • 3,7 kW močna polnilna postaja: 11 ur
 • 7,4 kW močna polnilna postaja: 6 ur
 • 22 kW močna polnilna postaja: 4 ure

Seveda so to le okvirni približki, saj je čas trajanja polnjenja odvisen tudi od kapacitete baterije e-vozila.

Električna polnilna postaja TIP 3

Pri polnilnici tipa 3 gre za polnjenje z enosmernim tokom in je najhitrejši način polnjenja električnega avtomobila. Povprečna moč polnjenja je od 50 do 250 kW, kar pomeni, da električna polnilna postaja tipa 3 vaše e-vozilo napolni, medtem ko vi spijete kavo.

Zaradi ogromne izhodne moči zavzame veliko prostora in stane precej več, kot polnilnica tipa 2. Običajno je v domačih garažah ne boste srečali, pogosto pa se uporabljajo kot tip javnih polnilnic. (3)

In katera električna polnilna postaja je za vas najbolj optimalna? To je odvisno od vrste avtomobila in njegovega priključka, električnega omrežja, na katero ste priključeni, in zneska, ki ste ga za postajo pripravljeni odšteti.

električna polnilna postaja je enostavna za uporabo

Za pomoč smo vam vedno na voljo in z veseljem pomagamo pri izbiri prave polnilnice – kontakt.

VIR (1) – Garage Living
VIR (2) – Acea
VIR (3) – EVbox

Masa

Related post